Przepis i sposób przygotowania na: Rolada
Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrami. Dodajemy ojej, żółtka i mąkę i powoli mieszamy. Ciasto dzielimy na 2 części do jednej dodajemy kakao. Wykładamy na blachę paskami na przemian ciasto jasne i ciasto z kakao. Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut w foremce 25/36. Ciepłą zawijamy w ścierkę.
Masa:
Dwie szklanki mleka gotujemy z cukrem w reszcie rozrabiamy budynie i kawę, wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy do momentu, aby budyń trochę zgęstniał. Gdy zimny ucieramy z margaryną i alkoholem np. spirytusem.
Roladę odwijamy wykładamy masę i na jeden kraj kładziemy banany (obrane). Roladę z powrotem zawijamy.
Potrzepujemy przed podaniem cukrem pudrem. Czasami masy zostaje to można użyć ją do innego ciasta.