Rogate bułeczki

Rogate bułeczki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    3 szklanki
  • mleko

    ok. 3/4 szklanki
  • masło

    100 gram
  • jajko

    2 sztuki
  • cukier

    4 łyżki
  • cukier waniliowy

  • sól

    1/2 łyżeczki
  • drożdże świeże

    30 gram
  • kakao

    1 łyżeczka
  • jajko

    1 do smarowania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Rogate bułeczki foto
Do ciepłego mleka pokruszyć drożdże, dodać cukier i łyżkę mąki. Gdy drożdże zaczną rosnąć dodać jajka, cukier waniliowy, sól i roztopione masło. Wyrobić elastyczne ciasto drożdżowe. Podzielić na dwie części ( 1/3 i 2/3 ). do mniejszej części dodać kakao i wyrobić do połączenia. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 2 - Rogate bułeczki foto
Po wyrośnięciu obydwa ciasta podzielić na 10 części i uformować kulki.
Krok 3 - Rogate bułeczki foto
Białą kulkę rozklepać na placuszek, położyć ciemną i zlepić bułeczkę.
Krok 4 - Rogate bułeczki foto
Bułeczki położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zostawić na kilka minut do podrośnięcia. Piekarnik nagrzać do temp. 170 stopni. Bułeczki naciąć nożycami na krzyż 4 razy. Posmarować jajkiem i piec ok. 25 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
benka 17.05.2017 08:01
Bardzo efektowne i na pewno smaczne.
Janina 15.05.2017 16:10
Fajny pomysł;))
Mniam 15.05.2017 11:45
Super zabawa z takim ciastem :) Bułeczki bardzo efektownie się prezentują.
Madzai 15.05.2017 10:15
Super pomysł :)
KORAL 15.05.2017 09:25
lubię takie dekoracyjne bułeczki i prace nożyczkami :)
mirosława4 15.05.2017 08:59
pięknie się prezentują i zapewne tak samo smakują :)
Renata9 14.05.2017 22:13
Eleganckie bułeczki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat