Rogaliki z serową nutą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • margaryna

    20 dag
  • mąka

    2 szkl.
  • jajko

    2 szt.
  • cukier puder

    3/4 szkl.
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • jabłka

    3 szt.
  • Cynamon mielony Prymat

    według uznania
  • lukier

  • cukier puder

    1/2 szkl.
  • woda

    2 łyżeczzki
  • Soda oczyszczona Prymat

    0,5 łyżeczki
  • ser biały

    20 (twarogowy)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Margarynę roztapiamy i studzimy.
Twaróg mieszamy z cukrem, dodajemy jajko, wlewamy margarynę i wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą.
Wyrabiamy ciasto.

Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, oprószamy cynamonem (jeśli ktoś lubi).
Ciasto rozwałkowujemy (ok. 5 mm), kroimy w trójkąty (im mniejsze tym więcej rogalików wyjdzie).
Nakładamy jabłka, zlepiamy brzegi, formujemy rogaliki.
Układamy na wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem blasze.
Pieczemy 20-25 min. w 170 stopniach.

Lukier
Mieszamy składniki, aż powstanie gładka masę.
Polewamy ostudzone rogaliki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (44)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bożena Matuszczyk 23.04.2017 19:56
PYSZNE I KUSZĄCE.;)
Marcepanowy kącik 01.01.2017 17:03
Pyszne rogaliki :)
anulka69 21.12.2016 08:51
smaczne rogaliki
Marcepanowy kącik 14.12.2016 17:58
piękne i pyszne :)
Bernadeta1 13.10.2016 21:54
pyszne słodkości
sezamek 13.10.2016 10:15
fajne rogaliki :)
Patrycja33 19.08.2016 22:05
bardzo dobre rogaliki:-)
Diana Rusiłowicz 31.07.2016 00:40
Pysznie!!!
gregor# 02.03.2016 19:16
pychota :)
kd045 13.12.2015 16:33
http://www.doradcasmaku.pl/produkty/prymat.html

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat