Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogaliki z nadzieniem orzechowo-miodowym

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 3,5 szklanki
drożdże suche 1 łyżka
jajko 1 sztuka
mleko ciepłe 1 szklanka
wanilia 1 laska
cukier 3 łyżki
sól szczypta
masło 2 łyzki-rozpuszczone
masło zimne 15 dag

Nadzienie

orzechy włoskie 17 dag
miód płynny 10 dag
cynamon Prymat 1/2 łyzeczki

Dodatkowo

jajko
orzechy posiekane do posypania

Porada

Puszyste ładnie listkujące się ciasto półfrancuskie i słodka masa miodowo-orzechowa to prawdziwa uczta dla podniebienia. Choć wymagają poświecenia czasu jeśli chodzi o samo ciasto, to efekt smakowy jest tego wart. Jedne z najlepszych rogalików .

Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki z nadzieniem orzechowo-miodowym

Kroki postępowania

1
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami oraz cukrem i szczyptą soli, z laski wanilii wydrążyć nasionka i wymieszać z ciepłym mlekiem, po czym wlać do mąki i wyrabiać ciasto-dość krótko, tylko do połączenia, wlać lekko ciepłe rozpuszczone masło (2 łyżki) i zagnieść ponownie, uformować lekko w naczyniu, przykryć szczelnie folią spożywczą i chłodzić w lodówce przez 1 godzinę.
Krok 1 - Rogaliki z nadzieniem orzechowo-miodowym foto
2
Schłodzone dobrze ciasto wyłożyć na stolnicę lekko oprószoną mąką-nie przesadzać z jej ilością!, rozwałkować delikatnie prostokąt o wym 30/15 cm , tak aby krótsze strony stanowiły górę i dół, położyć na cieście paski zimnego masła, zostawiając wolne przestrzenie od brzegów bez masła, następnie ciasto złożyć tak jak składamy kartki papieru, zlepiamy brzegi do siebie i wałkujemy znów prostokąt, bez mąki do podsypywania.
Krok 2 - Rogaliki z nadzieniem orzechowo-miodowym foto
3
Po tej czynności ciasto wędruje znów do lodówki na około 45 minut, proces wałkowania i składania powtarzamy tak co najmniej 3 krotnie. Po ostatnim wałkowaniu ciasto przykrywamy folią i wkładamy na 4 godziny do lodówki.
Krok 3 - Rogaliki z nadzieniem orzechowo-miodowym foto
4
Nadzienie: Orzechy włoskie mielimy, wsypujemy do miseczki, mieszamy z cynamonem oraz miodem na papkę.
Krok 4 - Rogaliki z nadzieniem orzechowo-miodowym foto
5
Ciasto wyjmujemy na 15 minut z lodówki przed robieniem rogalików, powinno się ogrzać, wtedy wałkujemy na prostokąt o średnich wymiarach 60/30 cm kroimy na trójkąty zaczynajac od węższego boku,smarujemy orzechowo-miodowym nadzieniem-to nic że wypływa bokami i zawijamy zaczynając od najszerszej podstawy którą delikatnie nacinamy przy końcu i rozchylamy na boki, do najmniejszej, zawinięte rogale układamy na blasze wyłożonej pergaminem, w odpowiedniej od siebie odległości –dość duże urosną!
Krok 5 - Rogaliki z nadzieniem orzechowo-miodowym foto
6
Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia. Przed pieczeniem smarujemy je rozkłóconym jajkiem ,posypujemy orzechowym krokantem, wsadzamy do nagrzanego do 180*c piekarnika i pieczemy do mocnego zrumienienia około 25 minut. Z podanej porcji wychodzi około 12 sztuk rogali. Słodkich wypieków!
Krok 6 - Rogaliki z nadzieniem orzechowo-miodowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Patrycja33 16.09.2016 22:35
faktycznie dużo pracy, ale dla takich rogalików to warto :-)
Janina 16.09.2016 20:02
To są pyszne rogale;))
ania2610 16.09.2016 18:26
pyszne rogaliki :)
kasia.s 16.09.2016 10:38
Ślicznie się prezentują :)
jagoda5913 16.09.2016 10:11
piękne wyszły
sezamek 16.09.2016 09:56
bajeczne rogaliki :)
Madzai 16.09.2016 09:55
wygląda wspaniale
Ola1984 16.09.2016 09:35
Bajecznie wyglądają :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak