Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogaliki z makiem

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 1 kg
drożdże 10 dag
jajko 4 sztuki
cukier waniliowy 2 opakowania
cukier 6 łyżek
margaryna 2 kostki
gęsta śmietana 12% 400 g
masa makowa
gotowa masa makowa 1 puszka
masa marcepanowa 10 dag
DODATKOWO:
orzechy

Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki z makiem

Kroki postępowania

1
Drożdże wymieszać z cukrem i odstawić na kilka minut, mąkę przesiać, dodać do niej cukier, żółtka jajek, śmietanę, margarynę oraz drożdże, zagnieść gładkie ciasto i odstawić je na 30-40 minut. Masę marcepanową utrzeć z masą makową, dodać kilka kropli aromatu migdałowego. Wyrośnięte ciasto rozwałkować i pociąć na trójkąty na brzegu ułożyć po porcji masy makowej i zwinąć w kierunku węższego końca.
Krok 1 - Rogaliki z makiem foto
2
Zwinięte rogaliki ułożyć na natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia formie po wierzchu posmarować białkiem pozostałym z jajek i posypać posiekanymi orzechami.
Krok 2 - Rogaliki z makiem foto
3
Rogaliki piec w temp. 180st około 20 min lub do uzyskania złotego koloru
Krok 3 - Rogaliki z makiem foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Olga_SK 12.01.2014 20:00
Piękne są :)
Czarnula87 12.01.2014 12:44
po prostu pyszności
monia2005 12.01.2014 10:11
jeszcze z makiem nie robiłam na pewno skorzystam z przepisu
Kuchenka 12.01.2014 09:59
są wspaniałe
Gracer 12.01.2014 09:47
fajnie wyszły CI te rogaliczki
noninka77 12.01.2014 09:37
pyszne rogaliki:)
Ola1984 12.01.2014 09:36
Wyglądają przepysznie :)
as28 12.01.2014 09:19
fajne rogaliki
kriko 12.01.2014 09:16
super rogaliki
kasiaw 12.01.2014 08:41
fajne te rogaliki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak