Rogaliki z jablkiem

Rogaliki z jablkiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1 kg
  • drożdże

    100 g
  • mleko

    1 szklanka
  • woda letnia

    100 ml
  • żółtko jaja

    4 szt
  • margaryna Kasia

    250 g
  • cukier

    4 łyżka
  • jabłko

    4 szt
  • cynamon

    1 łyżka
  • cukier

    2 łyżka
  • cukier puder

    4 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Margarynę roztopić i ostudzić.
Mleko lekko podgrzać, wkruszyć do niego drożdże, posypać 4 łyżkami cukru i odstawić do wyrośnięcia.
Mąkę wsypać do dużej miski, dodać żółtka, wodę, margarynę i wyrośnięte drożdże i wyrobić gładkie ciasto.
Gotowe ciasto oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut do wyrośnięcia.
Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na ósemki.
Wrzucić je do miseczki, dodać cukier i cynamon i lekko przemieszać celem pokrycia jabłek mieszanką.
Gdy ciasto wyrośnie chwilkę je wyrobić, następnie wałkować placki o grubości około 1/2 cm, naciąć na cztery części.
Na szerszej części każdego kawałka ciasta układać po kawałku jabłka, zwijać rogaliki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zostawiając odstępy.
Odstawić rogaliki do wyrośnięcia, gdy wyrosną piec w temperaturze 175 stopni przez 20 minut.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

cukiereczek

10.12.2011 08:08
cudne rogaliki pod białą słodką kołderką

Margo1

25.04.2011 10:46
ekstra rogaliki

Margo1

25.04.2011 10:46
ekstra rogaliki

accee

09.04.2011 22:01
Extra

ewasylwia

08.04.2011 17:33
pyszne muszą być

Dorota59

08.04.2011 12:48
bardzo takie lubię

SmacznaPyza

08.04.2011 10:32
bardzo zgrabniutkie Ci wyszły :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat