Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka pszenna
500 gram -
masło miękkie
100 gram -
mleko ciepłe
200 ml -
drożdże
30 gram -
cukier kryształ
4 łyzki -
cukier waniliowy
1 opakowanie -
jajko
2 sztuki -
szczypta soli
-
otarta skórka z pomarańczy
-
olejek pomarańczowy
-
DODATKOWO:
-
krem czekoladowy
-
śmietana 18-procentowa
1 łyżka
Przepis i sposób przygotowania Rogaliki z czekoladą i nutą pomarańczy
Gdy ciasto ładnie nam wyrośnie wykładamy na stolnice i jeszcze przez chwile zagniatamy. Dzielimy na 4 części, każdą rozwałkowujemy na okrąg o średnicy 26 cm i dzielimy na 8 trójkątów. Na każdym nakładamy po łyżeczce czekolady i zwijamy rogalika. Jajko roztrzepujemy razem z łyżka gęstej śmietany i kilkami kroplami olejku pomarańczowego, tak aby się składniki połączyły. Smarujemy każdego rogalika, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni prze ok 25 min do czasu aż się ładnie zrumienią.
Komentarze (15)
Załaduj więcej komentarzy (5)