Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogaliki z budyniem

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

drożdże 10 dag
żółtko jajek 5 szt
olej 1/2 szkl
mleko 1/2 l
cukier 1 szkl
mąka pszenna 1 kg
sól 1 szczypta

Nadzienie

budyń waniliowy 1 szt
mleko 2 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki z budyniem

Kroki postępowania

1
Żółtka ucieramy mikserem razem z drożdżami i olejem.
Krok 1 - Rogaliki z budyniem foto
2
Podgrzewamy mleko i rozpuszczamy w nim cukier.
Krok 2 - Rogaliki z budyniem foto
3
Przesiana mąkę pszenną mieszamy razem z utartymi drożdżami oraz letnim mlekiem. Całość wyrabiamy na jednolitą masę i pozostawiamy do wyrośnięcia.
Krok 3 - Rogaliki z budyniem foto
4
W czasie kiedy ciasto wyrasta gotujemy budyń na mleku i studzimy. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy trójkąty, na które nakładamy farsz i zwijamy rogale.
Krok 4 - Rogaliki z budyniem foto
5
Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy jeszcze na chwilę aby wyrosły. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni i pieczemy do momentu aż się ładnie zarumienią. Wierzch posypujemy cukrem pudrem.
Krok 5 - Rogaliki z budyniem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 28.12.2016 10:46
Lubię z takim nadzieniem.
edytazaw89@wp 28.12.2016 02:21
Wygląda pysznie
anka1988 27.12.2016 22:08
bardzo smaczne
adelajda 27.12.2016 15:56
dobre rogaliki
Bernadeta1 27.12.2016 14:22
smaczne rogaliki
dodi 27.12.2016 14:21
mniam, mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak