Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka
500 g -
miód
2 łyżi -
mleko
100 ml -
drożdże
30 g -
masło
50 g -
jajko
1 szt -
cukier
1/4 szkl -
migdały
1 łyżka -
woda
5 (ciepła) -
jajko
1 roztrzepane
Sposób przygotowania
Przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę (powinno podwoić objętość).Podzielić na dwie części, rozwałkować na kształt koła o średnicy ok. 28 cm (w razie potrzeby można podsypać odrobiną mąki). Oba placki podzielić na 6 trójkątów i zwijać w rogale zaczynając od podstawy.
Układać na przygotowanej blasze, odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Następnie smarować rozmąconym jajkiem i posypać migdałami i cukrem.
Piec ok. 15-20 minut w temperaturze 180 stopni
Komentarze (3)
Nie masz konta? Zarejestruj się