rogaliki śniadaniowe z miodem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    500 g
  • miód

    2 łyżi
  • mleko

    100 ml
  • drożdże

    30 g
  • masło

    50 g
  • jajko

    1 szt
  • cukier

    1/4 szkl
  • migdały

    1 łyżka
  • woda

    5 (ciepła)
  • jajko

    1 roztrzepane
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wodę wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i 4 łyżkami mąki. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 15 minut. Masło rozpuścić, gorące zalać zimnym mlekiem, pozostawić do wystudzenia. Do drożdży dodać mąkę, cukier, miód, jajko i masło z mlekiem. Dokładnie wymieszać, przełożyć na oprószony mąką blat i wyrobić elastyczne, niezbyt zwarte ciasto.
Przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę (powinno podwoić objętość).Podzielić na dwie części, rozwałkować na kształt koła o średnicy ok. 28 cm (w razie potrzeby można podsypać odrobiną mąki). Oba placki podzielić na 6 trójkątów i zwijać w rogale zaczynając od podstawy.
Układać na przygotowanej blasze, odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Następnie smarować rozmąconym jajkiem i posypać migdałami i cukrem.
Piec ok. 15-20 minut w temperaturze 180 stopni

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Czarnula87 03.10.2013 18:33
smakowicie wyglądają
everay 03.10.2013 14:32
super smacznie wyglądają:)
sylwia_mc 03.10.2013 14:08
piękne i smaczne rogaliki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat