Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogaliki serowo-truskawkowe

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto drożdżowe

mąka pszenna 500 g
drożdże świeże 35 g
miód 1 łyżka
masło 50 g
mleko ciepłe 150 g
kefir 150 g
jajko 1 szt

Nadzienie

serek homogenizowany 400 g
truskawki świeże 300 g

Na wierzch

żółtko jajek 1 szt
mleko 1-2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki serowo-truskawkowe

Kroki postępowania

1
Drożdże połączyć z miodem.
Krok 1 - Rogaliki serowo-truskawkowe foto
2
Następnie dodać kilka łyżek ciepłego mleka, kilka łyżek mąki, wymieszać i odstawić na kilka minut.
Krok 2 - Rogaliki serowo-truskawkowe foto
3
Potem dodać pozostałe składniki (kefir musi mieć temp, pokojową, jajo roztrzepane, a masło stopione) i wyrobić ciasto drożdżowe. Gotowe przenieść w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Krok 3 - Rogaliki serowo-truskawkowe foto
4
Następnie podzielić ciasto na 3 równe części.
Krok 4 - Rogaliki serowo-truskawkowe foto
5
Każdą rozwałkować, pokroić na 8 trójkątów i na skraju każdego kłaść serek i truskawkę. Zwinąć.
Krok 5 - Rogaliki serowo-truskawkowe foto
6
Przenieść na blachę, posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem.
Krok 6 - Rogaliki serowo-truskawkowe foto
7
Piec w temp. 180 stopni przez ok. 15 min.
Krok 7 - Rogaliki serowo-truskawkowe foto
8
Przed podaniem ostudzić i posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO!
Krok 8 - Rogaliki serowo-truskawkowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak