Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogaliki marcińskie

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka 1 kg
mleko 2 szklanki
masło 10 dag
jajko
drożdże 2 dag
sól
cukier 3 łyżki

Masa

mak 500 g
cukier puder 1/2 szklanki
skórka pomarańczowa
aromat migdałowy
orzechy włoskie 100 g
smietana 18% 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki marcińskie

Drożdże rozkruszam do miski, dodaję mąkę, cukier i mleko. Zaczyn mieszam i odstawiam do wyrośnięcia. Gdy ciasto jest gotowe rozwałkowuję na prostokąt i wycinam trójkąty. Na każdy trójkąt kładę masę makową i zawijam jak rogale. Przekładam na blachę i zostawiam do wyrośnięcia. Smaruję wymieszanym jajkiem z mlekiem piekę w piekarniku nagrzanym 170 stopni ok 30 minut. Po wyciągnięciu smaruję lukrem i posypuje orzechami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

atort111
atort111 23.11.2015 23:44
słodkości mniam
Justi2401 23.11.2015 17:38
Bardzo lubię, ale nie próbowałam jeszcze sama ich zrobić.
MAR3STA 23.11.2015 16:11
poproszę jednego rogalika
joannaa24 23.11.2015 16:03
Pięknie wyglądają
mirosława4 23.11.2015 16:00
zjadłabym chociaż jednego :)
RenataZ-et 23.11.2015 15:35
super rogaliki
Agata3 23.11.2015 15:22
znakomite rogaliki :)
Janina 23.11.2015 14:51
Bardzo lubię takie rogale ;))
Lis 23.11.2015 14:50
Smakowite takie rogale:)
agnieszka214 23.11.2015 14:49
Lubię takie rogaliki z makiem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak