Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogaliki marchewkowe z marmoladą

3.0
(18)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

marchew 200 g
masło 200 g
cukier puder 3 łyżki
mąka pszenna 2 szklanki
marmolada

Porada

Rogaliki można podać również polane lukrem. Wówczas należy 1 łyżkę mleka utrzeć z 6 łyżkami cukru pudru i kilkoma kroplami aromatu np. cytrynowego. Przygotowanym lukrem polewamy rogaliki.

Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki marchewkowe z marmoladą

Kroki postępowania

1
Na stolnicę wysypujemy mąkę wymieszaną z cukrem pudrem, dodajemy zimne masło i siekamy nożem aż do uzyskania konsystencji kaszy.
Krok 1 - Rogaliki marchewkowe z marmoladą  foto
2
Następnie dodajemy startą na drobnych oczkach marchewkę i zagniatamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy tworząc kształt koła.
Krok 2 - Rogaliki marchewkowe z marmoladą  foto
3
Koło dzielimy na 12 części - powstanie 12 trójkątów. Na każdym trójkącie układamy porcję marmolady i zwijamy rogaliki. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 25-30 minut w 180 stopniach.
Krok 3 - Rogaliki marchewkowe z marmoladą  foto
4
Należy uważać, aby nie spalić rogalików, powinny się delikatnie zarumienić Po upieczeniu rogaliki studzimy na kratce. Rogaliki oprószamy cukrem pudrem. Życzę smacznego :)
Krok 4 - Rogaliki marchewkowe z marmoladą  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mw926 18.10.2014 18:22
fajny pomysł,a czy do ciasta nie dodaje się żółtek?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak