Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Rogaliki marchewkowe

4.0
(6)
Czas
Czas: 45 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 5+ os.

Rogaliki marchewkowe zawdzięczają swoją nazwę dodatkowi marchewki. Nadzieniem jest dżem lub marmolada. Ciasto dzięki marchewce jest słodkawe i delikatne.

Składniki:

marchewka
200 gramów
mąka pszenna
2 szklanki
cukier puder
5 łyżek
masło
200 gramów
proszek do pieczenia
1 łyżeczka
cukier
do posypania
dżem owocowy
kilka łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki marchewkowe

Rogaliki marchewkowe to prosty przepis na ciasto kruche, bez jajek, ale z dodatkiem tartej marchewki. Rogaliki nadziewamy ulubionym dżemem. Do ciasta można dodać cynamon mielony - będzie bardziej aromatyczne.

Obraną marchewkę ścieramy na tarce na drobnych oczkach.

Masło siekamy nożem i zagniatamy razem wszystkie składniki (poza cukrem do posypania). Ciasto jest dość luźne.

Rozwałkowujemy je na cienki placek, kroimy na trójkąty.

Na każdym szerszym brzegu kładziemy kawałek marmolady (dżemu) i zawijamy, formujemy rogaliki. Posypujemy cukrem.

Pieczemy ok. 20-25 minut w temp. 180 stopni.

Jakie lubisz rogaliki?

Jeśli puszyste i miękkie, zrób: Rogaliki drożdżowe z dżemem

Jeśli kruche i chrupkie, zrób: Rogaliki krucho drożdżowe

Jeśli migdałowe, zrób: Rogaliki wiedeńskie

Jeśli miękkie i wilgotne, zrób: Rogaliki serowe

Jeśli chrupiące i delikatne, zrób: Rogaliki cynamonowe

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eliza135 04.02.2013 20:18
dobre
novita23 24.07.2011 20:06
ciekawy pomysł
Agnieszka_B 06.04.2011 16:48
Takich jeszcze nie próbowałam, a muszę przyznać że wyglądają pysznie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak