Rogaliki krucho-drożdżowe

Rogaliki krucho-drożdżowe

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

gniazda

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    70 dag
  • margaryna

    1 kostka
  • mleko

    0,5 szklanki
  • żółtko jajek

    1 sztuka
  • śmietana 18-procentowa

    3 łyżki
  • cukier

    3 łyżki
  • cukier wanilinowy

    1 opakowanie
  • drożdże

    40 gramów
  • jajko

    1 sztuka
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Rogaliki krucho-drożdżowe

Z 30 dag mąki, ciepłego mleka, cukru i drożdży zrobić rozczyn. Zostawić na kilka minut aż zacznie rosnąć. 

Jajko, żółtko i śmietanę roztrzepać. Przelać do rozczynu, dodać resztę mąki i wlać roztopioną margarynę. Wyrobić gładkie ciasto. Następnie włożyć je do szczelnego woreczka, zawiązać i włożyć na godzinę do zimnej wody. 

Po tym czasie, ciasto wyjąć z woreczka i podzielić na 4 części. Każdą z części rozwałkować na koło i każdą część podzielić na 8 rogalików. Gęsty dżem (albo jak ktoś woli krem czekoladowy), położyć na szerszą stronę i zwijać. Gotowe posmarować pozostałym białkiem. Rogaliki piec na złoty kolor (około 15 minut) w temperaturze 180 stopni. Gotowe posypać cukrem pudrem. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (82)

Seba 03.09.2013 10:08
bardzo smaczne
RenataZ-et 18.06.2013 21:40
jedne z moich ulubionych
IKrakowianka 09.04.2012 14:30
rewelacja
agugu1989 03.02.2012 12:24
pyszne
agogo2 05.12.2011 23:34
rewelacja
Misia90 31.07.2011 08:54
fajne
Marysia 28.07.2011 08:46
fajne
Rogalik 24.06.2011 20:36
pycha
Rogalik 24.06.2011 20:31
pycpychaha
Magda60 16.06.2011 19:04
dobre

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat