Składniki
kostka
kg
g
gramów
dużej łyż.
gniazda
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka
70 dag -
margaryna
1 kostka -
mleko
0,5 szklanki -
żółtko jajek
1 sztuka -
śmietana 18-procentowa
3 łyżki -
cukier
3 łyżki -
cukier wanilinowy
1 opakowanie -
drożdże
40 gramów -
jajko
1 sztuka
Przepis i sposób przygotowania Rogaliki krucho-drożdżowe
Z 30 dag mąki, ciepłego mleka, cukru i drożdży zrobić rozczyn. Zostawić na kilka minut aż zacznie rosnąć.
Jajko, żółtko i śmietanę roztrzepać. Przelać do rozczynu, dodać resztę mąki i wlać roztopioną margarynę. Wyrobić gładkie ciasto. Następnie włożyć je do szczelnego woreczka, zawiązać i włożyć na godzinę do zimnej wody.
Po tym czasie, ciasto wyjąć z woreczka i podzielić na 4 części. Każdą z części rozwałkować na koło i każdą część podzielić na 8 rogalików. Gęsty dżem (albo jak ktoś woli krem czekoladowy), położyć na szerszą stronę i zwijać. Gotowe posmarować pozostałym białkiem. Rogaliki piec na złoty kolor (około 15 minut) w temperaturze 180 stopni. Gotowe posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Komentarze (82)
Załaduj więcej komentarzy (72)