Rogaliki krucho-drożdżowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    70 dag
  • margaryna

    1
  • mleko

    0,5 szklanki
  • żółtko

    1
  • śmietana 18-procentowa

    3 łyżki
  • cukier

    3 łyżki
  • cukier wanilinowy

    1
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zrobić zaczyn z ( drożdże, cukier, mleko ciepłe, i 30 dag mąki ) zostawić na chwile aż zacznie rosnąć. Jajko , żółtko i śmietanę roztrzepać, to wlać do ciasta odsypać resztę mąki czyli 40dkg i wlać roztopioną margarynę, wszystko to zarobić. Ciasto włożyć do szczelnego woreczka, zawiązać i włożyć na 1 h do zimnej wody.
Ciasto podzielić na 4 części , rozwałkowąć na koło i każdą część podzielić na 8 rogalików
Gęsty dżem lub kto co woli (ja np daje nutelle bo lubię ) położyć na szerszą stronę i zwijać, posmarować pozostałym białkiem i piec na złoty kolor , potem posypać cukrem pudrem. SMACZNEGO :)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (82)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Seba 03.09.2013 10:08
bardzo smaczne
RenataZ-et 18.06.2013 21:40
jedne z moich ulubionych
IKrakowianka 09.04.2012 14:30
rewelacja
agugu1989 03.02.2012 12:24
pyszne
agogo2 05.12.2011 23:34
rewelacja
Misia90 31.07.2011 08:54
fajne
Marysia 28.07.2011 08:46
fajne
Rogalik 24.06.2011 20:36
pycha
Rogalik 24.06.2011 20:31
pycpychaha
Magda60 16.06.2011 19:04
dobre

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat