Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogaliki krucho-drożdżowe

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

mąka pszenna 1/2 kg
jajko 2 szt
masło lub margaryna 1 szt
cukier kryształ 1 łyżka
cukier waniliowy 1 łyżka
drożdże 5 dkg
mleko 5 łyżek
marmolada 150 ml

Lukier

woda 3 łyżki
cukier puder do smaku
sok z cytryny do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki krucho-drożdżowe

Kroki postępowania

1
W letnim mleku rozpuścić cukier, dodać drożdże i 3 łyżki mąki. Wyrobić zaczyn na jednolitą masę. Odstawić na ok 5-10 minut
Krok 1 - Rogaliki krucho-drożdżowe foto
2
Do miski dać pozostałe składniki, zaczyn i wyrobić ciasto.
Krok 2 - Rogaliki krucho-drożdżowe foto
3
Wyrobione, gładkie ciasto podzielić na 5 części. Każdą z nich rozwałkować i podzielić na 8 trójkątów.
Krok 3 - Rogaliki krucho-drożdżowe foto
4
Na każdy nałożyć marmoladę.
Krok 4 - Rogaliki krucho-drożdżowe foto
5
Zawijać rogaliki. Ułożyć na blaszce.
Krok 5 - Rogaliki krucho-drożdżowe foto
6
Piec w piekarniku w ok. 180 st.
Krok 6 - Rogaliki krucho-drożdżowe foto
7
Do wody dodać cukier puder, sok z cytryny - w takiej ilości by powstał lukier o konsystencji gęstej śmietany. Wyjąc rogaliki z piekarnika i jeszcze ciepłe polukrować.
Krok 7 - Rogaliki krucho-drożdżowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

irenka 01.08.2014 20:17
pyszne rogaliczki
Jodaj 08.07.2014 08:15
świetne są :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak