Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogaliki drożdżowo - francuskie z orzechami

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 0,5 szklanki
cukier 0,5 szklanki
jajko 2 sztuki
drożdże 50 g
mleko 250 ml
sól szczypta
masło 150 i 200 g
orzechy mielone 400 g
śmietana kremówka 2-3 łyżki
cynamon Prymat 1 łyżka
cukier 1 szklanka
woda 1 łyżka
sok z cytryny 1 łyżeczka
orzechy włoskie do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki drożdżowo - francuskie z orzechami

Przygotowujemy nadzienie - orzechy mielimy, dodajemy cynamon i śmietanę kremówkę. Całość dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Gotowy pozostawiamy do "przegryzienia" . 150 g masła rozpuszczamy i pozostawiamy do przestygnięcia. Przygotowujemy rozczyn. Drożdże kruszymy do garnuszka, dodajemy łyżkę cukru oraz mąki i zalewamy połową szklanki letniego mleka. Pozostawiamy w ciepłym miejscu, aż rozczyn podrośnie. Pozostałą mąkę wsypujemy do miski, wlewamy pozostałe mleko, szczyptę soli oraz jajka ubite z cukrem i margarynę. Całość dokładnie zagnieść na jednolite i gładkie ciasto. Ciasto powinno odchodzić od rąk i ścianek miski. Gotowe ciasto umieścić w miseczce i przykryć ściereczką, pozostawiając w ciepłym miejscu, do podrośnięcia. Ciasto przerobić i rozwałkować. 3/4 ciasta posmarować masłem, lub też zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ciasto złożyć na trzy części. A następnie rozwałkować i ponownie złożyć na trzy, obracając ciasto o 90'. Zawinąć w folię i schłodzić ok 60 min. Ponownie rozwałkować ciasto i ponownie złożyć zachowując 3 warstwy i obracając o 90'. Ponownie schłodzić. Czynność tą powtórzyć jeszcze dwa razy. Gotowe ciasto rozwałkować na prostokąt a następnie powycinać trójkąty. Na każdy trójkąt nakładamy masę orzechową i zwijamy jak rogaliki. Gotowe układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy na ok 30 min. Po tym czasie umieszczamy w piekarniku na ok 15 min. w temp. 180'C. Gotowe, rumiane rogaliki wykładamy na kratę do pieczenia i pozostawiamy do przestygnięcia. Cukier puder mieszamy z wodą oraz łyżeczką soku z cytryny i lukrujemy rogaliki posypując je orzechami. Smacznego !!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 24.02.2014 21:12
Ależ pyszności.
olkaaa 10.02.2014 08:01
muszę zrobić
aginaa 10.02.2014 07:29
pyszne rogaliki
wwwiolka 09.02.2014 19:14
Świetny przepis.
Iwusia 09.02.2014 18:05
Proszę się częstować, są mega pyszne :)
Janina 09.02.2014 13:52
Ale narobiłaś mi smaka, poproszę chociaż jednego?
Adamorek 09.02.2014 13:35
pyszne do kawki
Anna20 09.02.2014 13:19
wyglądają bardzo smacznie :)
adelajda 09.02.2014 12:36
z chęcią JEDNEGO PODKRADNĘ :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak