Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogaliki drożdżowe ze śiwkami i cynamonem

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 500 gramów
masło 150 gramów
mleko 2% 200 ml
drożdże świeże 25 gramów
jajko
cukier 1/2 szklanki
cynamon Prymat 1 łyżeczka
cukier waniliowy 1 łyżeczka
śliwki węgierki 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki drożdżowe ze śiwkami i cynamonem

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej cukier waniliowy i cynamon.
Krok 1 - Rogaliki drożdżowe ze śiwkami i cynamonem foto
2
W misce rozrabiamy ciepłe mleko z drożdżami i 3 łyżkami cukru i 2 łyżkami mąki.
Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut.
Krok 2 - Rogaliki drożdżowe ze śiwkami i cynamonem foto
3
Zaczyn przelewamy do mąki, dodajemy 2 jajka i ciepłe masło, a także resztę cukru. Wyrabiamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia.
Krok 3 - Rogaliki drożdżowe ze śiwkami i cynamonem foto
4
Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na 4 równe kulki. Rozwałkowujemy ciasto i kroimy radełkiem na równe części. Na każdy kawałek ciasta kładziemy połówkę śliwki bez pestki i zwijamy rogalika.Rogaliki można posmarować roztrzepanym jajkiem.
Krok 4 - Rogaliki drożdżowe ze śiwkami i cynamonem foto
5
Wypiekamy przez około 25 - 30 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Gdy rogaliki się zarumienią i w kuchni zacznie pachnieć to oznacza, że są już dobre :)
Można rogaliki polukrować.

Smacznego :)
Krok 5 - Rogaliki drożdżowe ze śiwkami i cynamonem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wyattearp 16.01.2015 22:56
rewelacja muszą być pyszne
marenka 16.01.2015 08:35
Pychotka;)
Renata9 16.01.2015 07:33
bardzo smaczne rogaliki
Iwusia 15.01.2015 23:36
wspaniałe rogaliki
tytka 15.01.2015 23:22
przesłodko wyglądają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak