Rogaliki drożdżowe z różą

Rogaliki drożdżowe z różą

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    60 dkg
  • drożdże

    5 dkg
  • margaryna

    25 dkg
  • śmietana

    3/4 szkl
  • cukier puder

    do posypania
  • cukier

    3 łyżki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Rogaliki drożdżowe z różą

Do miseczki dajemy ciepłe rozkruszone drożdże z cukrem i 2 łyżkami mąki. Odstawiamy na 25 min, aby podrosło. W tym czasie na stolnicy siekamy margarynę z pozostałą mąką i dodajemy wyrośnięty rozczyn, śmietanę i wszystko razem zagniatamy. Wyrobione ciasto dajemy na 3 godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągamy i wałkujemy w kółko. Rozwałkowane kółko dzielimy na osiem części. W każdy powstały trójkąt w większą część dajemy łyżeczkę marmolady i zwijamy w rogalik. Powstałe rogaliki układamy na wysmarowanej blasze i pieczemy w nagrzanym piekarniku do temp. 190 stopni, aż będą brązowe. Wyciągamy, studzimy. Zimne rogaliki posypujemy cukrem pudrem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (24)

IwonaKa 30.01.2014 10:32
na pewno by mi smakowały z tą różaną marmoladą
Kiara87
Kiara87 07.01.2014 14:49
lubię takie
cooleczka 16.12.2013 17:42
kolejny przepis do wykorzystania :)
Iwusia 04.05.2013 22:50
podoba mi się przepis :)
Ada-Gaba 04.05.2013 09:24
uwielbiam takie
barbara11561 14.04.2013 20:35
u mnie takie rogaliki znikają w migu:)
Pietruszka 23.03.2013 18:41
pyszne rogaliki
rjustysia 25.02.2013 22:14
świetne te rogaliki :)
Dorian 05.12.2012 08:22
super
sara1 20.11.2012 08:32
apetycznie wyglądają

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat