Rogaliki drożdżowe z różą

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    60 dkg
  • drożdże

    5 dkg
  • margaryna

    25 dkg
  • śmietana

    3/4 szkl
  • cukier puder

    do posypania
  • cukier

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do miseczki dajemy ciepłe rozkruszone drożdże z cukrem i 2 łyżkami mąki. Odstawiamy na 25 min, aby podrosło. W tym czasie na stolnicy siekamy margarynę z pozostałą mąką i dodajemy wyrośnięty rozczyn, śmietanę i wszystko razem zagniatamy. Wyrobione ciasto dajemy na 3 godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągamy i wałkujemy w kółko. Rozwałkowane kółko dzielimy na osiem części. W każdy powstały trójkąt w większą część dajemy łyżeczkę marmolady i zwijamy w rogalik. Powstałe rogaliki układamy na wysmarowanej blasze i pieczemy w nagrzanym piekarniku do temp. 190 stopni, aż będą brązowe. Wyciągamy, studzimy. Zimne rogaliki posypujemy cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (24)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IwonaKa 30.01.2014 10:32
na pewno by mi smakowały z tą różaną marmoladą
Kiara87 07.01.2014 14:49
lubię takie
cooleczka 16.12.2013 17:42
kolejny przepis do wykorzystania :)
Iwusia 04.05.2013 22:50
podoba mi się przepis :)
Ada-Gaba 04.05.2013 09:24
uwielbiam takie
barbara11561 14.04.2013 20:35
u mnie takie rogaliki znikają w migu:)
Pietruszka 23.03.2013 18:41
pyszne rogaliki
rjustysia 25.02.2013 22:14
świetne te rogaliki :)
Dorian 05.12.2012 08:22
super
sara1 20.11.2012 08:32
apetycznie wyglądają

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat