rogaliki drożdżowe z nadzieniem szynkowo-cebulowym

rogaliki drożdżowe z nadzieniem szynkowo-cebulowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    0,7 kg
  • drożdże

    10 dag
  • cukier

    1 łyżeczka
  • sól

    1 łyżeczka
  • mleko

    350 ml
  • żółtko jajek

    1 szt.
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania rogaliki drożdżowe z nadzieniem szynkowo-cebulowym

Do rondla wlać mleko, zagrzać, dodac 1 łyżeczkę soli i cukru, 10 dag drożdży i wymieszać .Dosypać mąkę, Mikserem z widełkami spiralnymi zmiksować ciasto, uzyskać kulę. Wstawiać je na 30 minut do piekarnika podgrzanego do 5o stopni z termoobiegiem. Wyrośnięte ciasto wyjąć z piekarnika i zagnieść ręcznie. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować w kształt koła. Koło pokroić na 8 równych trójkątów. Na Każdy trójkąt nałozyć nadzienie z przepisu http://www.doradcasmaku.pl/przepis/127775/farsz-szynkowo-cebulowy-do-rogalikow.htmli zwinąć w rogaliki. Rogaliki ułożyć na blasze posmarowanej tłuszczem. Po ułożeniu rogalików na blasze posmarować je na wierzchu żółtkiem wymieszanym z mlekiem i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 15 minut. Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni, piec przez 20 minut. Z drugiej połowy przygotować 10 zawijańców z serem, które znajdziecie w kolejnym przepisie.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

ilka_86 15.05.2012 20:40
apetyczne
bejciu24 12.04.2011 19:32
pyszne
Emilia22 12.04.2011 18:12
świetne i apetyczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat