Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

rogaliki drożdżowe nadziewane różą

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

drożdże 5 gramów
śmietana 200 ml
jajko 1 szt
sól szczypta
masło 200 gramów
mąka pszenna 4 szklanki

Nadzienie

dżem z płatków róży 1 mały słoiczek

do zamaczania rogalików

jajko 1 szt
cukier 0,7 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: rogaliki drożdżowe nadziewane różą

Kroki postępowania

1
Do miksera wrzucam rozkruszone drożdże i śmietanę - miksuję na wolnych obrotach, a następnie wlewam powoli roztopione wystudzone masło , jajko, szczyptę soli i 4 szklanki mąki. Ciasto wyrabiamy chwilę ręcznie a następnie wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
Krok 1 - rogaliki drożdżowe nadziewane różą foto
2
Po wyjęciu z lodówki odrywam małe kule i rozwałkowuję na stolnicy kółko a następnie dzielę jak pizzę na 6 części. Na każdą nakładam 1 łyżeczkę dżemu z płatków róży ( może być inny dżem lub owoce z syropu, lub masa makowa) i zwijamy od strony szerszej do węższej rogaliki
Krok 2 - rogaliki drożdżowe nadziewane różą foto
3
Tak przygotowane rogaliki obtaczamy w rozkłóconym jajku i w cukrze. Kładę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 160 stopni z termoobiegiem lub 180 bez termoobiegu na 20 minut, I gotowe
Krok 3 - rogaliki drożdżowe nadziewane różą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak