Rogaliki drożdżowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • żółtko jajek

    3 szt.
  • jajko

    1 szt.
  • mąka pszenna

    3 szkl.
  • margaryna

    100 gram
  • drożdże

    40 gram
  • sól

    szczypta
  • cukier

    3 łyżki
  • mleko

    0,5 szkl.
  • marmolada

    1 słoik
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mleko lekko podgrzać, margarynę roztopić i przestudzić. Drożdże wymieszać z 1 łyżką cukru, mąki i mleka, odstawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem, dodać do tego mąkę, stopioną margarynę, mleko, szczyptę soli i rozczyn z drożdży. Wyrabiać aż ciasto będzie \"odstawało od ręki\", w razie konieczności podsypać mąką. Przykryte ściereczką odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi swa objętość pokroić je na kilka części, każda z nich rozwałkować na stolnicy, pokroić jak tort, posmarować roztrzepanym jajkiem. Na szerszy koniec nałożyć marmoladę, zwinąć , poukładać na blaszce, wierzch posmarować jajkiem i posypać cukrem . Piec ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat