Rogaliki drożdżowe:)

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1 kg
  • drożdże

    15 dag
  • Kasia

    1 kostka
  • śmietana kwaśna

    1 szkanka
  • jajko

    4 sztuki
  • cukier waniliowy

    1 paczka
  • cukier

    1 szklanka
  • cukier puder

    0,5 kg
  • marmolada

    1 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

WSzystkie składniki muszą mieć temp pokojową!!!!!
Kasie rozpuścić, jajka ubić razem z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
Dodać rozpuszczoną a zarazem przestygniętą Kasie, wymieszać.
Przesiać przez sito mąkę i wsypać do masy.
W odzielnym naczyniu wymieszać śmietanę i drożdże na jednolitą gładką masę.
Polać na mąkę. Traz wszystko dokładnie wyrobić rękoma aż ciasto zacznie odchodzić od miski.
Włożyć do zamrażalnika na 30minut.
Schłodzone ciasto podzielić na 7 kul.
Każdą kule rozwałkować i podzielić na 8 równych trójkątów.
Na każdy trójkąt nałożyć nadzienie i zwijać.
Odstawić rogaliki do wyrośnięcia.
Piec w temp. 200stopni aż do zrumienienia.
Zimne polukrować:)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ewa104 02.11.2013 15:33
Zapowiadają się przepysznie.
wiola592 08.01.2012 16:14
BARDZO DOBRE.JADŁAM OSOBIŚCIE;)
hanna992 24.11.2011 19:36
ależ proszę:)
sylwia / sytofala 24.11.2011 19:08
mogę się poczęstować ? :)
gosia47-47 24.11.2011 15:42
pyszności

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat