Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki drożdżowe:)
Kasie rozpuścić, jajka ubić razem z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
Dodać rozpuszczoną a zarazem przestygniętą Kasie, wymieszać.
Przesiać przez sito mąkę i wsypać do masy.
W odzielnym naczyniu wymieszać śmietanę i drożdże na jednolitą gładką masę.
Polać na mąkę. Traz wszystko dokładnie wyrobić rękoma aż ciasto zacznie odchodzić od miski.
Włożyć do zamrażalnika na 30minut.
Schłodzone ciasto podzielić na 7 kul.
Każdą kule rozwałkować i podzielić na 8 równych trójkątów.
Na każdy trójkąt nałożyć nadzienie i zwijać.
Odstawić rogaliki do wyrośnięcia.
Piec w temp. 200stopni aż do zrumienienia.
Zimne polukrować:)