Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogaliki

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka 500 g
cukier 2 łyżki
jajko 1 szt
margaryna 50 g
mleko 1 szkl
drożdże 10 dag

Oraz

dżem
jajko

Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki

Kroki postępowania

1
Margarynę roztopić i ostudzić.
Krok 1 - Rogaliki foto
2
Drożdże rozmieszać w letnim mleku i z 2 łyżeczkami cukru. Odstawić do wyrośnięcia.
Krok 2 - Rogaliki foto
3
Do mąki dodać drożdże i resztę składników , zagnieść ciasto.
Krok 3 - Rogaliki foto
4
Gotowe ciasto rozwałkować na koło.
Krok 4 - Rogaliki foto
5
Koło pokroić na trójkąty i nałożyć nadzienie ( dżem, konfitura, krem czekoladowy itp)
Krok 5 - Rogaliki foto
6
Każdy trójkąt zwinąć i uformować w rogalik. Rogaliki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przykryć ścierką i odstawić na 40 minut.
Krok 6 - Rogaliki foto
7
Każdy rogalik posmarować rozbełtanym jajkiem .
Krok 7 - Rogaliki foto
8
Rogaliki piec w temp 200 stopni aż się zarumienią.
Krok 8 - Rogaliki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak