Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogaliki

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2 ,1/4 szklanki
zimne masło 20 dag
żółtko jajek 2 sztuki
smietana 18% 1 czubata łyżka
cukier 1/4 szklanki
DODATKOWO:
dowolna marmolada

Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki

Kroki postępowania

1

Na stolnicę przesiać mąkę, dodać do niej cukier, żółtka, śmietanę oraz pokrojone w kostkę masło.
Szybko zagnieść ciasto które schłodzić w lodówce około 2 godzin. Schłodzone ciasto cienko rozwałkować, pociąć na trójkąty i na szerszym końcu umieścić po łyżeczce marmolady.

Krok 1 - Rogaliki foto
2
Delikatnie zwinąć rogaliki, ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 2 - Rogaliki foto
3
Piec w temp. 190st około 15 minut po upieczeniu posypać sporą ilością cukru pudru.
Krok 3 - Rogaliki foto
4

Idealnie smakują z kawą, herbatą lub mlekiem.

Krok 4 - Rogaliki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

patryska76 02.02.2014 09:49
Pyszne ;-)
Aga-25 02.02.2014 09:36
lubię takie
Agnieszka-87-25 02.02.2014 09:25
słodkości mniam
Krzysztof15 02.02.2014 09:18
bardzo pyszne
krokus 02.02.2014 09:00
Uwielbiam rogaliki z konfiturą , przypominają mi smaki dzieciństwa :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak