Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogale z marmoladą

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 0,5 kg
drożdże 42 g
śmietana 12% 200 ml
jajko 2 sztuki
cukier 100 g
masło 80 g
cukier do posypania
marmolada 1 słoiczek
jajko do smarowania

Przepis i sposób przygotowania na: Rogale z marmoladą

Przygotować ciasto: mąka, drożdże, śmietana, jajka, cukier i masło (rozpuścić i ostudzić). Pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Potem rozwałkować na okrągły placek, podzielić na ćwiartki. Wielkości rogalików zależą jakie placki ciasta się rozwałkuje. Na każdą ćwiartkę nałożyć trochę marmolady. Zwijać rogaliki od tej szerszej strony. Górę posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem. Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

EmciaPichci 01.02.2013 09:37
mniam!
zdeba 28.01.2013 21:40
pyszne rogaliki
Monika58 24.11.2012 17:47
pyszne
MAR3STA 20.11.2012 18:34
pyszne rogaliki
IZABELA29 01.11.2012 07:45
Takie rogaliki są idealie szybkie do zrobienia , dla tych którym się śpieszy a zwłaszcza nie chce długo wyrabiac ciasta drożdżowego tradycyjnego
AURELKA 31.10.2012 15:16
pycha
RenataZ-et 30.10.2012 19:06
ale pyszności :)
justys759 25.10.2012 19:06
uwielbiam takie rogaliki to taki smak z dzieciństwa gdy mama takie robiła i podawała zawsze z mlekiem mmm pyszne
miroslawa 25.10.2012 15:30
śmietana 12% słodka, wystarczy 200 ml
miroslawa 25.10.2012 15:30
śmietana 12% słodka, wystarczy 200 ml
miroslawa 25.10.2012 15:30
śmietana 12% słodka, wystarczy 200 ml
SmacznaPyza 25.10.2012 14:01
czy śmietana musi być właśnie 12% i słodka czy kwaśna?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak