Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogale z makiem

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mleko 200 ml
mąka pszenna 50 dag
cukier 3 łyżki
drożdże 2,5 dag
jajko 1 sztuka
masło 60 gram

masa makowa

masa makowa 1/2 puszki
marcepan 10 dag
orzechy włoskie 2 łyżki
skórka pomarańczowa kandyzowana 2 łyżki
miód 5 łyżka

lukier

cukier puder 1 szklanka
sok z cytryny
woda

Przepis i sposób przygotowania na: Rogale z makiem

Kroki postępowania

1
Mleko lekko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże, dodać cukier i 2 łyżki mąki, wymieszać i odstawić na kilka minut.
Mąkę przesiać, dodać do niej szczyptę soli, jajko, mleko z drożdżami i rozpuszczone oraz przestudzone masło. Wszystkie składniki zagnieść na gładkie ciasto i odstawić na 30 minut do podrośnięcia.150 gram masła zamrozić i zetrzeć na tarce. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt na 3/4 całego ciasta rozsypać starte masło i przykryć do połowy szerokości ciastem bez masła,
Krok 1 - Rogale z makiem  foto
2
następnie złożone ciasto ułożyć na części z masłem, zlepić dokładnie boki.
Krok 2 - Rogale z makiem  foto
3

Ciasto ostrożnie rozwałkować na prostokąt tak, aby nie wyciekło w trakcie wałkowania masło, rozwałkowane ciasto ponownie złożyć na trzy tak jak wcześniej i schłodzić w lodówce 30 minut po tym czasie ponownie rozwałkować i złożyć( czynność powtarzać trzy razy)
Krok 3 - Rogale z makiem  foto
4
Masa makowa:
Do gotowej masy makowej z puszki dodać orzechy, skórkę, marcepan i miód, dokładnie wszystko ze sobą połączyć.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt i pociąć na trójkąty
Krok 4 - Rogale z makiem  foto
5
na każdym rozsmarować masę makową i zwijać zaczynając od podstawy po pierwszym zawinięciu na środku ciasta zrobić małe nacięcie i dalej zwijać rogale.Zwinięte rogale ułożyć na blaszce wysmarowanej masłem i odstawić ponownie do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Piec w temp. 180st około 20 minut do uzyskania złotego koloru.

Cukier puder utrzeć z sokiem cytrynowym i niewielką ilości wody na gładki lukier, przygotowanym lukrem polać upieczone i wystudzone rogale i zanim zastygnie lukier można posypać posiekanymi orzechami.
Krok 5 - Rogale z makiem  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 09.12.2015 15:13
znakomite rogale ,super :-)
Franciszek 09.12.2015 00:32
piękne rogale
Iwusia 08.12.2015 23:07
wspaniałe rogaliki
joannaa24 08.12.2015 22:25
Pyszne rogaliki
ada.la 08.12.2015 21:59
wyglądają cudnie
Czyki 08.12.2015 20:59
super rogaliki
sliwka 08.12.2015 20:46
Marzenie...
Renata9 08.12.2015 20:41
Smaczne rogale :-)
misia123410 08.12.2015 20:25
apetyczne moje ulubione

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak