Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogale maślane z miodem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Rogale maślane z miodem

mąka tortowa 500 gram
miód płynny 4 łyżki
woda 5 łyżek
drożdże 30 gram
mleko 100 gram
masło 50 gram
jajko 1 szt
cukier 150 gram

Na wierzch

jajko 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Rogale maślane z miodem

Kroki postępowania

1
1. Wodę letnią wymieszałam z łyżką cukru czterema łyżkami mąki i drożdżami .

2. Masło rozpuściłam dodałam do niego zimne mleko i jajo , rozmieszałam.

3. Do miski Wsypałam mąkę zrobiłam dołek , wlałam rozczyn z drożdży po 15 minutach ( tyle wyrastały).

4. Dodałam wymieszane masło z mlekiem cukrem i jajem .
Krok 1 - Rogale maślane z miodem  foto
2
5. Wyrobiłam ciasto i zostawiłam je na godzinę przykryte ściereczką.
Krok 2 - Rogale maślane z miodem  foto
3
6. Wyrośnięte i wyrobione ciasto , podzieliłam na dwie części .

7. Rozwałkowałam ( 28 cm średnica).

8. Z jednej części wychodzi 8 rogali.
Krok 3 - Rogale maślane z miodem  foto
4
Zwijałam rogale
Krok 4 - Rogale maślane z miodem  foto
5
Smarowałam rozbełtanym jajem i piekłam
Krok 5 - Rogale maślane z miodem  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 03.07.2014 22:23
Też bym się skusiła na te pyszności:)
Iwusia 03.07.2014 22:21
ale bym porwała jednego :)
Jusiaa 03.07.2014 22:10
I to jest dobre :)
gosia1988 03.07.2014 22:08
muszą być pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak