Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogale maślane z dżemem Agrest i kiwi

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Rogale maślane z dżemem Agrest i kiwi

mąka pszenna 500 gram
miód 2 łyżki
woda letnia 5 łyżek
drożdże 30 gram
mleko 50 gram
masło 100 gram
jajko 1 szt
cukier 120 gram
dżem kwaśny 200 gram

Na wierzch

jajko 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Rogale maślane z dżemem Agrest i kiwi

Kroki postępowania

1
1. Wodę letnią wymieszałam z łyżką cukru czterema łyżkami mąki i drożdżami .



2. Do miski Wsypałam mąkę zrobiłam dołek , wlałam rozczyn z drożdży po 15 minutach ( tyle wyrastały).
Krok 1 - Rogale maślane z dżemem Agrest i kiwi foto
2
3. Masło rozpuściłam dodałam do niego zimne mleko i jajo , rozmieszałam.
Krok 2 - Rogale maślane z dżemem Agrest i kiwi foto
3
4. Dodałam wymieszane masło z mlekiem cukrem i jajem .

5. Wyrobiłam ciasto i zostawiłam je na godzinę przykryte ściereczką.
Krok 3 - Rogale maślane z dżemem Agrest i kiwi foto
4
6. Wyrośnięte i wyrobione ciasto , podzieliłam na dwie części .

7. Rozwałkowałam ( 28 cm średnica).

8. Z jednej części wychodzi 8 rogali.


Krok 4 - Rogale maślane z dżemem Agrest i kiwi foto
5
9. Kładłam łyżeczkę dżemu " zielonego"
Krok 5 - Rogale maślane z dżemem Agrest i kiwi foto
6
10. Zwijałam rogale
Krok 6 - Rogale maślane z dżemem Agrest i kiwi foto
7
11. Smarowałam rozbełtanym jajem .
Krok 7 - Rogale maślane z dżemem Agrest i kiwi foto
8
12.Piekłam 20 minut w 170 stopniach .
Krok 8 - Rogale maślane z dżemem Agrest i kiwi foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak