Rogale dyniowe z jabłkami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • mąka tortowa

    5 szklanka
  • puree z dyni

    3/4 szklanka
  • żółtka

    2 sztuka
  • jajka

    2 sztuka
  • masło

    125 gram
  • drożdże świeże

    25 gram
  • cukier drobny

    3/4 szklanka
  • mleko ciepłe

    1/2 szklanka
  • olej rzepakowy

    1 łyżka

NADZIENIE

  • jabłka

    400 gram
  • sok z cytryny

    2 łyżka
  • budyń waniliowy

    2 łyżka

PONADTO

  • żółtko

    1 sztuka
  • śmietana kremówka

    2 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Rogale dyniowe z jabłkami foto
Z drożdży, łyżki mąki i dwóch łyżek ciepłego mleka zrobić rozczyn i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Wyrośnięte drożdże przełożyć do misy miksera, dodać mąkę, puree z dyni, jajka i żółtka, pozostałe ciepłe mleko, roztopione i przestudzone masło oraz cukier. Wyrabiać ciasto mikserem przez około 5 minut. Następnie dodać olej rzepakowy i dalej wyrabiać przez około 10 minut, aż ciasto będzie elastyczne i błyszczące.

Miskę nakryć folią spożywczą o wstawić na całą noc do lodówki do wyrośnięcia.
Krok 2 - Rogale dyniowe z jabłkami foto
NADZIENIE: obrane i starte na grubych oczkach tarki jarzynowej jabłka wymieszać z sokiem z cytryny i budyniem w proszku.
Krok 3 - Rogale dyniowe z jabłkami foto
Następnego dnia ciasto wyjąć z lodówki i zostawić w temperaturze pokojowej przez 1-2 godziny.
Krok 4 - Rogale dyniowe z jabłkami foto
Ocieplone ciasto wyłożyć na stolnicę, podzielić na 4 części.
Krok 5 - Rogale dyniowe z jabłkami foto
Każdą cześć ciasta wałkować po kolej na kształt koła. Każde koło podzielić na 8 części. U podstawy powstałych trójkątów z ciasta układać po porcji nadzienia z jabłek i zwijać kształtując rogaliki.
Krok 6 - Rogale dyniowe z jabłkami foto
Układać w odstępach na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Nakryć lnianym ręcznikiem i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte rogaliki posmarować żółtkiem roztrzepanym ze śmietanką.
Krok 7 - Rogale dyniowe z jabłkami foto
Wstawić do nagrzanego do 170°C piekarnika i piec 15-20 minut. Upieczone wystudzić na kratce kuchennej.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (26)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Jagódka77 04.11.2016 18:03
pięknie wyglądają
Margo1 28.10.2016 22:34
Fantastycznie wyglądają
Patrycja33 05.09.2016 09:25
wygladaja cudownie musza byc przepyszne
barbara11561 02.03.2016 22:41
Pyszniutko wyglądają ,rogali nie piekłam z dynią ,ale chlebek i bułeczki owszem i były rewelacyjne:)
Alex_M 04.12.2015 11:08
pięknie wyszły :)
ben-ka 02.12.2015 12:52
Ja bym ich nie jadła tylko na nie patrzyła, takie ładniusie jak malowane :)
GOSIA18 30.11.2015 15:47
Wyglądają apetycznie, takich jeszcze nie jadłam
ania2610 30.11.2015 14:12
fajne rogaliki, piękny kolor!
adelajda 30.11.2015 11:20
Wyglądają slicznie :)
Krystyna32 30.11.2015 10:59
bardzo apetyczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat