Przepis i sposób przygotowania na: Rogale drożdżowe
Masło topimy i studzimy. Jajka ucieramy z 2 łyżkami cukru. Następnie utarte jajka łączymy z rozczynem, solą i przesianą mąką. Wyrabiamy ciasto stopniowo dodając resztę ciepłego mleka na zmianę z mąką. Na końcu dodajemy wystudzone roztopione masło i zagniatamy ciasto, aż cały tłuszcz się wchłonie i ciasto będzie odchodziło od dłoni. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę, aby wyrosło (Ja zawinęłam w koc i super wyrosło ;-))
Po tym czasie, ciasto dzielimy na 2 części. Każdą część ciasta rozwałkowujemy na kształt koła i dzielimy na ósemki. Każdy trójkąt zwijamy od podstawy do wierzchołka, aby powstał rogal. Gotowe rogale układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 30 min., aby podrosły.
Żółtka roztrzepujemy i smarujemy nimi wierch rogali. Posypujemy makiem. Rogale wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni i pieczemy 15 min. Studzimy na kratce.