Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

rogale drożdżowe

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 kg
masło 10 dkg
drożdże 5 dkg
jajko 4 szt
cukier drobny 3 łyżki
cynamon 1 paczka
cukier wanilinowy 1 opakowanie
smietana 18% 120 g
cukier puder 250 g
cytryna 0,5 szt
migdały małe opakowanie 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: rogale drożdżowe

Wszystkie składniki (bez 2 jajek i 2 łyżek cukru, cukru pudru i cynamonu, które wykorzystamy później) mieszamy aż do uzyskania konsystencji ciasta "do wałkowania". Dzielimy ciasto na 2 części. Każdą z części rozwałkowujemy na "okrągło" i dzielimy jak pizzę na 8 części.

Każdy trójkąt obsypujemy z jednej strony wymieszanym cynamonem z 2 łyżkami cukru i zwijamy formując rogale.
Układamy rogale na blaszcze w odstępach ponieważ ciasto jeszcze urośnie. Każdego rogalika smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Pieczemy 15 - 20 minut.

Kiedy rogale ostygną smarujemy je przygotowanym lukrem królewskim i posypujemy migdałami (migdały muszą być ostudzone). (do 1 białka dodajemy cukier puder i sok z połowy małej cytryny i mieszamy- lukier będzie biały jak w programach kulinarnych ;) )

Na suchej patelni prużymy migdały. Kiedy się zarumienią wysypujemy na talerz aż ostygną i posypujemy nimi rogaliki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

traktorek 01.09.2012 16:47
apetyczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak