Rogale a'la marcińskie

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    600 gram
  • drożdże świeże

    30 gram
  • mleko

    300 ml
  • cukier

    3 łyżki
  • cukier waniliowy

    1 sztuka
  • jajko

    1 sztuka
  • masło

    225 gram

Nadzienie

  • mak

    250 gram
  • cukier

    1/2 szklanki
  • miód

    1 łyżka
  • jajko

    1 sztuka
  • śmietana 18 proc

    2 łyżki
  • aromat migdałowy

  • ekstrakt waniliowy

Lukier

  • cukier puder

    1 szklanka
  • gorąca woda

    2 łyżki
  • sok z cytryny

  • orzechy posiekane

Dodatkowo

  • jajko

    1 sztuka do smarowania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Rogale a'la marcińskie foto
Drożdże wymieszać z cukrem, dodać mleko i po chwili mąkę , jajko, cukier waniliowy i 25 g roztopionego masła. Zagnieść ciasto i na pół godziny wstawić do lodówki.
Krok 2 - Rogale a'la marcińskie foto
Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 20 X 40. Zimne masło pokroić w plasterki i ułożyć na 2/3 powierzchni ciasta, zostawiając 2 cm od brzegów na zlepienie.
Krok 3 - Rogale a'la marcińskie foto
Ciastem bez masła przykryć 1/3 pozostałego ciasta.
Krok 4 - Rogale a'la marcińskie foto
Złożyć jeszcze raz i dokładnie zlepić boki. Rozwałkować na poprzednią wielkość, złożyć i wstawić do lodówki na pół godziny. Czynność wałkowania, składania i chłodzenia powtórzyć jeszcze dwa razy.
Krok 5 - Rogale a'la marcińskie foto
Tak przygotowane ciasto włożyć do większego woreczka i wstawić na kilka godzin do lodówki. Ja zostawiłam na noc. Mak: Sparzony mak przekręcić przez maszynkę, dodać pozostałe składniki i zmiksować blenderem. Przełożyć do worka cukierniczego.
Krok 6 - Rogale a'la marcińskie foto
Ciasto cienko rozwałkować na prostokąt ok. 45 X 50, podzielić na pół i radełkiem wyciąć trójkąty.
Krok 7 - Rogale a'la marcińskie foto
Mak wyciskać z worka cukierniczego na długość 2/3 trójkąta.
Krok 8 - Rogale a'la marcińskie foto
Naciąć każdy trójkąt u podstawy i zwinąć rogale.
Krok 9 - Rogale a'la marcińskie foto
Posmarować roztrzepanym jajkiem i piec 20 minut w temperaturze 180 stopni
Krok 10 - Rogale a'la marcińskie foto
Po upieczeniu przestudzić i lekko ciepłe polukrować i posypać orzechami. Lukier: Cukier puder utrzeć z wodą, do pożądanej konsystencji rozrzedzić sokiem z cytryny.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ttrytka 04.01.2016 10:01
smakowite rogale
irenka 03.01.2016 16:10
przepyszne słodkości
sliwka 03.01.2016 15:16
Pychotka, mniam;))
Jadwiga/Jaga85 03.01.2016 14:59
Piękne wyszły!!!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat