Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

RISOTTO ZE SZPINAKIEM

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż do risotto 120 g
szpinak świeży 200 g
białe wino 100 ml
bulion warzywny 500 ml
cebula biała 1 sztuka
czosnek ząbki 3 ząbki
olej roślinny 3 łyżki
sól do smaku
Pieprz biały mielony Prymat
ser pleśniowy typu gorgonzola 100 g
masło roślinne 3 łýżki

Porada

Najlepszy zaraz po przygotowaniu - ponadto kolor nie zrobi się bagnisty, a będzie świeżo zielony. Z czasem ciemnieje.

Przepis i sposób przygotowania na: RISOTTO ZE SZPINAKIEM


Szpinak drobno szatkuję i wrzucam na rozgrzane masło
z rozdrobnionym czosnkiem, smażę na małym ogniu,
aż wyparuje cały płyn. Odstawiam na bok.

Cebulę i czosnek drobno kroję, wrzucam na rozgrzaną oliwę,
lekko szklę, dodaję ryż i wino. Gotuję kilka minut,
aż wino się zredukuje (nie będzie dużo płynu).

Wtedy dodaję stopniowo bulion, mieszam, ciągle gotuję.
Kiedy ryż przestanie chłonąć bulion, do risotto dodaję ser,
kilka łyżek masła i szpinak.

Mieszam, jeszcze kilka minut gotuję. Doprawiam solą i pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 03.06.2014 09:48
moje smaki w tym daniu..

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak