Risotto z wędzonym łososiem i szpinakiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • liście szpinaku

    500g
  • ząbek czosnku

    1szt
  • masło

    60g
  • ryż do risotta

    250g
  • rosół warzywny

    600ml
  • wędzony łosoś

    150g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Szpinak przebrać, umyć i grubo pokroić. Obrać cebulę i czosnek i drobno posiekać.
Rozgrzać w garnku 40g masła. Zeszklić cebulę i czosnek, a następnie dodać ryż i mieszając dalej smażyć.
Wlać wino i wymieszać ze szpinakiem. Stale mieszając dolewać rosołu i gotować ryż ok. 25min., by pozostał lekko twardawy w środku.
Drobno posiekać zielony pieprz i wymieszać z ryżem. Przyprawić z odrobiną soli i wymieszać risotto z resztą masła w wiórkach.
Drobno pokroić wędzonego łososia i dodać do ryżu. Zdjąć garnek z ognia i odstawić pod przykryciem na 3 min.
Podawać przybrane listkami bazylii.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (25)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jeta72 04.02.2012 10:15
pychotka
Anna133 08.01.2012 18:32
ciekawe jak smakuje ?
Juleczka20 07.10.2011 13:26
super
ronald88 07.07.2011 00:08
sprawdzony przepis pole
Rybciia 05.07.2011 21:59
wyśmienite;)
ronald88 01.07.2011 09:21
sprawdzony przepis
szajba2 11.05.2011 15:33
wolałbym z łosiem i bez szpinaku
Aniunia773 05.05.2011 13:48
rewelacyjny przepis, lubie polaczenie lososia ze szpinakiem
Tomasz17 03.03.2011 17:01
lubię to :)
malaczarna23 27.02.2011 12:05
super:) pychotka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat