Składniki
kostka
kg
g
gramów
dużej łyż.
gniazda
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
liście szpinaku
500 gramów -
czosnek
1 ząbek -
masło
60 gramów -
ryż do risotto
250 gramów -
rosół warzywny
600 mililitrów -
wędzony łosoś
150 gramów -
cebula
1 sztuka -
wino
100 mililitrów -
Pieprz zielony ziarnisty Prymat
2 ziarna -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
2 szczypty -
bazylia świeża
do dekoracji
Przepis i sposób przygotowania Risotto z wędzonym łososiem i szpinakiem
Szpinak przebrać, umyć i grubo pokroić. Obrać cebulę oraz czosnek i drobno posiekać.
Rozgrzać w garnku 40 g masła. Zeszklić cebulę i czosnek, a następnie dodać ryż i mieszając dalej smażyć.
Wlać wino i wymieszać ze szpinakiem. Stale mieszając dolewać rosołu i gotować ryż około 25 minut, aby pozostał lekko twardy w środku.
Drobno posiekać zielony pieprz i wymieszać z ryżem. Doprawić do smaku solą i wymieszać risotto z resztą masła w wiórkach.
Drobno pokroić wędzonego łososia i dodać do ryżu. Zdjąć garnek z ognia i odstawić pod przykryciem na 3 minut. Podawać przybrane listkami bazylii.
Komentarze (25)
Załaduj więcej komentarzy (15)