Risotto z wędzonym łososiem i szpinakiem

Risotto z wędzonym łososiem i szpinakiem

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

gniazda

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • liście szpinaku

    500 gramów
  • czosnek

    1 ząbek
  • masło

    60 gramów
  • ryż do risotto

    250 gramów
  • rosół warzywny

    600 mililitrów
  • wędzony łosoś

    150 gramów
  • cebula

    1 sztuka
  • wino

    100 mililitrów
  • Pieprz zielony ziarnisty Prymat

    2 ziarna
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    2 szczypty
  • bazylia świeża

    do dekoracji
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Risotto z wędzonym łososiem i szpinakiem

Szpinak przebrać, umyć i grubo pokroić. Obrać cebulę oraz czosnek i drobno posiekać.

Rozgrzać w garnku 40 g masła. Zeszklić cebulę i czosnek, a następnie dodać ryż i mieszając dalej smażyć.

Wlać wino i wymieszać ze szpinakiem. Stale mieszając dolewać rosołu i gotować ryż około 25 minut, aby pozostał lekko twardy w środku.

Drobno posiekać zielony pieprz i wymieszać z ryżem. Doprawić do smaku solą i wymieszać risotto z resztą masła w wiórkach.

Drobno pokroić wędzonego łososia i dodać do ryżu. Zdjąć garnek z ognia i odstawić pod przykryciem na 3 minut. Podawać przybrane listkami bazylii.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (25)

jeta72 04.02.2012 10:15
pychotka
Anna133 08.01.2012 18:32
ciekawe jak smakuje ?
Juleczka20 07.10.2011 13:26
super
ronald88 07.07.2011 00:08
sprawdzony przepis pole
Rybciia 05.07.2011 21:59
wyśmienite;)
ronald88 01.07.2011 09:21
sprawdzony przepis
szajba2 11.05.2011 15:33
wolałbym z łosiem i bez szpinaku
Aniunia773 05.05.2011 13:48
rewelacyjny przepis, lubie polaczenie lososia ze szpinakiem
Tomasz17 03.03.2011 17:01
lubię to :)
malaczarna23 27.02.2011 12:05
super:) pychotka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat