Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

risotto z suszonymi grzybami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż do risotto 200 g
masło 3 łyżki
pomidory suszone Smak 5-6 sztuk
groszek zielony 1/2 puszki
sól i pieprz
wino białe wytrawne 100-150 ml
bulion 800 ml
cebula 1 sztuka
natka pietruszki 1/2 pęczka
grzyby suszone 150 g

Przepis i sposób przygotowania na: risotto z suszonymi grzybami

Kroki postępowania

1
Grzyby gotujemy. Studzimy i kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy na nim cebulkę i grzyby.
Krok 1 - risotto z suszonymi grzybami foto
2
Dodajemy na patelnie ryż i podsmażamy.
Krok 2 - risotto z suszonymi grzybami foto
3
Do ryżu wlewamy wino, dusimy często mieszając, aż wino się zredukuje. Następnie wlewamy bulion i dodajemy pokrojone w małe kawałki suszone pomidory oraz groszek konserwowy. Dusimy, aż ryż będzie miękki i wchłonie bulion. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Krok 3 - risotto z suszonymi grzybami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pobitegarybarbary 12.09.2016 11:48
Uwielbiam takie dania. Ryż, grzyby- to danie ma wszystko co kocham:)
jagoda5913 12.09.2016 11:42
pyszne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak