Risotto z pieczarkami

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż do risotto

    2 szklanki
  • bulion warzywny

    4 szklanki
  • czosnek

    4 ząbki
  • cebula

    2 sztuki
  • pieczarki

    500 gramów
  • natka pietruszki

    1 sztuka
  • masło

    4 łyżki
  • oliwa

    7 łyżek
  • parmezan starty

    40 gramów
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 szczypta
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pieczarki płuczemy i kroimy na plasterki. Podsmażamy na łyżce oliwy i odkładamy do miseczki.

Do garnka wlewamy oliwę i podsmażamy na niej drobno posiekaną cebulę i czosnek. Cebulę lekko solimy. Po kilku minutach wsypujemy ryż, mieszamy i chwilę smażymy. Następnie podlewamy bulionem. Po jednej szklance czekamy aż ryż wszystko wchłonie i wlewamy następne (20-25 minut).

Kiedy ryż jest już gotowy, dodajemy pieczarki i jeszcze 2-3 minuty podsmażamy na małym ogniu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 

Na koniec dodajemy masło, 2/3 posiekanej natki i starty parmezan. Mieszamy, nakładamy, posypujemy resztą natki i gotowe. Smacznego! :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ela15 16.06.2016 20:54
bardzo smaczne
Futka 20.11.2014 10:25
Niebo dla podniebienia :)
inka2012 28.10.2014 16:38
pyszne :)
Kuchenka 28.10.2014 14:47
fajny przepis , warto wykorzystać
IZABELA29 28.10.2014 11:40
fajnie podane
wwwiolka 28.10.2014 10:14
Bardzo ciekawy przepis.
Joannasz3190 28.10.2014 10:11
Moje smaki :)
Janina 28.10.2014 09:59
Pyszności;)
ben-ka 28.10.2014 09:37
Lubię takie jedzonko:)
lee-aa 28.10.2014 09:02
wygląda super :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat