Przepis i sposób przygotowania na: Risotto z pieczarkami
Przepis na risotto z pieczarkami jest prosty, jednak wymaga cierpliwości i staranności. Na maśle podsmażamy cebulkę, a następnie wsypujemy ryż, delikatnie mieszamy i etapami, stopniowo dolewamy bulion tak by ryż wchłonął cały płyn. W razie konieczności podlewamy jeszcze płynem. Na koniec dodajemy wcześniej podsmażone pieczarki. Dla podkreślenia smaku, wzbogacamy gotowe risotto odrobiną masła, świeżej pietruszki i parmezanu!
Risotto z pieczarkami przepis:
1. Pieczarki płuczemy i kroimy na plasterki. Podsmażamy na łyżce oliwy i odkładamy do miseczki.
2. Do garnka wlewamy oliwę i podsmażamy na niej drobno posiekaną cebulę i czosnek. Cebulę lekko solimy. Po kilku minutach wsypujemy ryż, mieszamy i chwilę smażymy. Następnie podlewamy bulionem. Po jednej szklance czekamy aż ryż wszystko wchłonie i wlewamy następne (20-25 minut).
3. Kiedy ryż jest już gotowy, dodajemy pieczarki i jeszcze 2-3 minuty podsmażamy na małym ogniu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
4. Na koniec dodajemy masło, 2/3 posiekanej natki i starty parmezan. Mieszamy, nakładamy, posypujemy resztą natki i gotowe. Smacznego! :)