Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto z papryką i pieczarkami

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż do risotto 1 szklanka
pieczarki 15 dag
papryka czerwona 1 szt
cebula 1 szt
masło 1 łyżka
śmietana 30% 1/2 szklanki
białe wino 1/2 szklanki
bulion warzywny 2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto z papryką i pieczarkami

Masło rozpuszczamy w garnku szerokim ale płytki. Podsmażamy cebulkę drobno posiekaną. Dodajemy ryż - mieszamy i smażymy go aż stanie się szklisty. Zalewamy winem - na dużym ogniu redukujemy wino. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki i paprykę - mieszamy i podlewamy bulionem ok 1/2 szklanki. Zmniejszamy płomień i dusimy . Kiedy ryż wchłonie bulion znów podlewamy. Czynność powtarzamy aż ryż będzie miękki. Na koniec wlewamy śmietanę. Mieszamy i zagotowujemy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dianix 11.01.2014 15:42
bardzo lubie.Ps, fajny talerz:)
Romanowka 11.01.2014 15:21
pyszne i pięknie podane
norweska20 11.01.2014 15:06
smakowite ...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak