Risotto z omletem, zieloną papryką, dynką i kiełkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż biały

    300 g
  • jajko

    5 sztuk
  • cebula dymka ze szczypiorkiem

    3 sztuki z sieloną częścią
  • papryka zielona

    1 sztuka
  • mleko

    0,5 szklanki
  • sól, pieprz

  • kiełki fasoli mung

    garść
  • curry

    do smaku
  • czosnek

    2 zabki
  • olej do smażenia

  • wywar warzywny

    150 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ryż gotujemy w osolonej wodzie.

W tym czasie kroimy paprykę w paseczki, cebulkę biala częsć w kosteczke, zieloną siekamy, czosnek w drobną kosteczkę

Jajka roztrzepujemy z mlekiem (moze byc smietanka), smazymy na oleju w miarę cienki omlet (ew 2 na małej patelni. Gotowy kroimy na 3-4 cm paski.

W woku rozgrzewamy 2 łyzki oleju, dodajemy czosnek, następnie cebulkę białą, smazymy 2 minuty, dodajemy paprykę, smażymy 5 minut, na sam koniec kiełki fasoli mung. Wykładamy wszystko do miseczki.

Do woka wlewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy ryż, przyprawiamy solą, pieprzem, curry, wlewamy bulion, dodajemy warzywa, dymkę zielonączęść i paseczki z omletu, mieszamy, podajemy w miseczkach.

Ja polałam jeszcze sosem słodkim chilli.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat