Przepis i sposób przygotowania na: Risotto z omletem, zieloną papryką, dynką i kiełkami
W tym czasie kroimy paprykę w paseczki, cebulkę biala częsć w kosteczke, zieloną siekamy, czosnek w drobną kosteczkę
Jajka roztrzepujemy z mlekiem (moze byc smietanka), smazymy na oleju w miarę cienki omlet (ew 2 na małej patelni. Gotowy kroimy na 3-4 cm paski.
W woku rozgrzewamy 2 łyzki oleju, dodajemy czosnek, następnie cebulkę białą, smazymy 2 minuty, dodajemy paprykę, smażymy 5 minut, na sam koniec kiełki fasoli mung. Wykładamy wszystko do miseczki.
Do woka wlewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy ryż, przyprawiamy solą, pieprzem, curry, wlewamy bulion, dodajemy warzywa, dymkę zielonączęść i paseczki z omletu, mieszamy, podajemy w miseczkach.
Ja polałam jeszcze sosem słodkim chilli.