Risotto z kurczakiem i brązowymi pieczarkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Risotto to pyszna włoska klasyka, która sprawia, że ryż może smakować niesamowicie. Taki ryż kocham najbardziej. Jego kremowa i kleista konsystencja oraz rozmaite dodatki za każdym razem dostarczają nowych doznań smakowych.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

SKŁADNIKI

  • ryż arborio

    1 szklanka
  • piersi z kurczaka

    1 sztuka
  • cebula szalotka

    2 sztuki
  • pieczarki brązowe

    150 gramów
  • białe wino wytrawne

    150 mililitrów
  • parmezan starty

    2 łyżki
  • bulion

    0.7 litra
  • masło

    2 duże łyż.
  • oliwa

    2 duże łyż.
  • natka pietruszki

    2 duże łyż.
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    1 szczypta
  • Pieprz biały mielony Prymat

    1 szczypta
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta
  • sól do smaku

    1 szczypta
  • grzyby suszone

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

KROK 1. Kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem, lekko podsmażamy na oliwie i odkładamy na talerzyk. Na tą samą patelnię, dodajemy łyżkę masła i smażymy pokrojone w plastry pieczarki, do momentu odparowania z nich wody (w trakcie smażenia oprószamy je delikatnie solą, aby szybciej oddały wodę oraz zachowały ładny kolor, a następnie odkładamy je na talerzyk).

KROK 2. Pokrojoną drobno szalotkę szklimy na rozgrzanym maśle i oliwie, dodajemy suchy ryż i smażymy przez chwilę, aż ten wchłonie cały tłuszcz. Następnie ryż zalewamy białym winem, a gdy go wchłonie, podlewamy partiami bulionem, pamiętając o częstym mieszaniu. W międzyczasie do ryżu dodajemy suszone prawdziwki*.

* Ten dodatek doda daniu wyjątkowo grzybowego smaku. Możemy użyć także innych grzybów.

KROK 3. Gdy ryż wchłonie cały bulion i będzie miał odpowiednią konsystencję, dodajemy wcześniej podsmażonego kurczaka oraz pieczarki. Ryż doprawiamy solą, gałką muszkatołową oraz czarnym i białym pieprzem. Na koniec dodajemy starty parmezan, posiekaną natkę pietruszki (około 2 łyżki), dokładnie mieszamy, ściągamy z gazu, przykrywamy patelnię i dajemy "dojść" daniu około 2 - 3 minuty.

Życzę smacznego! :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat