Przepis i sposób przygotowania na: Risotto z kurczakiem i brązowymi pieczarkami
KROK 1. Kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem, lekko podsmażamy na oliwie i odkładamy na talerzyk. Na tą samą patelnię, dodajemy łyżkę masła i smażymy pokrojone w plastry pieczarki, do momentu odparowania z nich wody (w trakcie smażenia oprószamy je delikatnie solą, aby szybciej oddały wodę oraz zachowały ładny kolor, a następnie odkładamy je na talerzyk).
KROK 2. Pokrojoną drobno szalotkę szklimy na rozgrzanym maśle i oliwie, dodajemy suchy ryż i smażymy przez chwilę, aż ten wchłonie cały tłuszcz. Następnie ryż zalewamy białym winem, a gdy go wchłonie, podlewamy partiami bulionem, pamiętając o częstym mieszaniu. W międzyczasie do ryżu dodajemy suszone prawdziwki*.
* Ten dodatek doda daniu wyjątkowo grzybowego smaku. Możemy użyć także innych grzybów.
KROK 3. Gdy ryż wchłonie cały bulion i będzie miał odpowiednią konsystencję, dodajemy wcześniej podsmażonego kurczaka oraz pieczarki. Ryż doprawiamy solą, gałką muszkatołową oraz czarnym i białym pieprzem. Na koniec dodajemy starty parmezan, posiekaną natkę pietruszki (około 2 łyżki), dokładnie mieszamy, ściągamy z gazu, przykrywamy patelnię i dajemy "dojść" daniu około 2 - 3 minuty.
Życzę smacznego! :)