Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
ryż
100 gram -
papryka czerwona
1 sztuk -
papryka żółta
1 sztuk -
bulion
500 mililitr -
masło
60 gram -
por (biała część)
1 sztuk -
gałka muszkatołowa Prymat
1/4 łyżeczka -
sól
1/2 łyżeczka -
papryka mielona
do smaku -
Pieprz czarny mielony Prymat
1/2 łyżeczka
Sposób przygotowania
Dodać ryż arborio, zwiększyć płomień i chwilę podsmażyć ryż, cały czas mieszając. Gdy cały ryż będzie pokryty masłem, zacząć stopniowo wlewać bulion, po pół łyżki wazowej, cały czas mieszając. Jak ryż wchłonie całkowicie jedną porcję bulionu, dodać kolejną. Gotować w ten sposób 15 minut, wlewając kolejne porcje bulionu i często mieszając.
Na 5 minut przed końcem gotowania ryżu dodać paprykę pokrojoną w 1 cm kostkę i groszek.
Patelnię zdjąć z ognia i dodać 2 łyżki zimnego masła. Energicznie wymieszać. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową do smaku.
Komentarze (22)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (12)