Risotto z kolorową papryką i groszkiem

Risotto z kolorową papryką i groszkiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż

    100 gram
  • papryka czerwona

    1 sztuk
  • papryka żółta

    1 sztuk
  • bulion

    500 mililitr
  • masło

    60 gram
  • por (biała część)

    1 sztuk
  • gałka muszkatołowa Prymat

    1/4 łyżeczka
  • sól

    1/2 łyżeczka
  • papryka mielona

    do smaku
  • pieprz czarny mielony

    1/2 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jedną łyżkę masła roztopić na patelni z grubym dnem, dodać pokrojony por i smażyć na wolnym ogniu, aż się lekko zeszkli, ale nie zrumieni /3-5 minut/.
Dodać ryż arborio, zwiększyć płomień i chwilę podsmażyć ryż, cały czas mieszając. Gdy cały ryż będzie pokryty masłem, zacząć stopniowo wlewać bulion, po pół łyżki wazowej, cały czas mieszając. Jak ryż wchłonie całkowicie jedną porcję bulionu, dodać kolejną. Gotować w ten sposób 15 minut, wlewając kolejne porcje bulionu i często mieszając.
Na 5 minut przed końcem gotowania ryżu dodać paprykę pokrojoną w 1 cm kostkę i groszek.
Patelnię zdjąć z ognia i dodać 2 łyżki zimnego masła. Energicznie wymieszać. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową do smaku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (22)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Aannkaa82

04.01.2014 20:05
Pięknie wygląda takie kolorowe :)

Bernadeta1

09.10.2013 00:24
kusi smakiem i wyglądem

Grazyna0211

19.05.2013 16:48
pyszne i zachęcające swoim wyglądem danie

alaaa

13.09.2012 20:08
jak kolorowo,świetne risotto

jeta72

24.08.2012 11:50
bardzo lubię risotto :-)

caralajna

05.08.2012 07:13
super kolorowe, mniam

jozefinach

14.05.2012 00:39
Pyszności.

ben-ka

09.04.2012 22:56
kolorowe.....

misia53

08.04.2012 20:29
fajne , fajne .....

cooleczka

19.01.2012 11:34
pięknie kolorowe :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat