Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
ryż
100 gram -
papryka czerwona
1 sztuk -
papryka żółta
1 sztuk -
bulion
500 mililitr -
masło
60 gram -
por (biała część)
1 sztuk -
gałka muszkatołowa Prymat
1/4 łyżeczka -
sól
1/2 łyżeczka -
papryka mielona
do smaku -
Pieprz czarny mielony Prymat
1/2 łyżeczka
Przepis i sposób przygotowania Risotto z kolorową papryką i groszkiem
Dodać ryż arborio, zwiększyć płomień i chwilę podsmażyć ryż, cały czas mieszając. Gdy cały ryż będzie pokryty masłem, zacząć stopniowo wlewać bulion, po pół łyżki wazowej, cały czas mieszając. Jak ryż wchłonie całkowicie jedną porcję bulionu, dodać kolejną. Gotować w ten sposób 15 minut, wlewając kolejne porcje bulionu i często mieszając.
Na 5 minut przed końcem gotowania ryżu dodać paprykę pokrojoną w 1 cm kostkę i groszek.
Patelnię zdjąć z ognia i dodać 2 łyżki zimnego masła. Energicznie wymieszać. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową do smaku.
Komentarze (22)
Załaduj więcej komentarzy (12)