Risotto z dynią i rozmarynem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż do risotto

    1 szklanka
  • cebula

    1/2 szt
  • masło

    2 łyżki
  • białe wino

    120 ml
  • bulion

    2,5-3 szkl
  • rozmaryn

    1/2 gałązki
  • parmezan

    1 garść
  • dynia

    220 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Risotto z dynią i rozmarynem foto
Na 1 łyżce masła zeszklić cebulę, wrzucić do niej rozmaryn oraz ryż. Wymieszać, aż wszystko pokryje się masłem. Dolać wino, a gdy się wchłonie - dolewać stopniowo bulion. Mieszać od czasu do czasu.
Krok 2 - Risotto z dynią i rozmarynem foto
Dynię zetrzeć i dusić w rondelku przez 3 minuty i zmiksować. Wyjąć rozmaryn. Zdejmij gotowy ryż z ognia, dodać masło, parmezan i dynię.
Krok 3 - Risotto z dynią i rozmarynem foto
Przełożyć risotto na talerze, udekorować kawałkami kremowego serka i bazylią.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Wiesława1 19.01.2013 19:28
super
eMMe 19.01.2013 17:16
fajna propozycja na szybko obiad:)
Monika58 19.01.2013 17:07
super
Sisterskitchen 19.01.2013 16:30
fajna propozycja
V_kuchareczka 19.01.2013 16:25
ciekawy przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat