Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto z dynia i pestkami dyniowymi

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż do risotto 1,5 szklanki
dynia 2 kawałki
pestki dyni 3 łyżki
białe wino 1/2 szklanki
Sól czosnkowa jodowana Prymat
masło 1 łyżka
cebula 1/2 szt
śmietana 30% 1/2 szklanki
bulion 2 szklanki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto z dynia i pestkami dyniowymi

Cebulę siekamy drobno. Na głębokiej patelni na masełku podsmażamy cebulkę , dodajemy ryż - lekko mieszamy . Czekamy aż ryż stanie się przezroczysty. Wlewamy wino - mieszamy , powiększamy płomień i redukujemy alkohol. Podlewamy bulionem ok 1/2 szklanki- mieszamy . Zmniejszamy płomień i nakrywamy patelnie. Kiedy ryż wypije bulion znów podlewamy. Dodajemy kawałki dyni. Mieszamy. Pestki dyni prażymy na suchej patelni. Ryż znów podlewamy bulionem i tak aż ryz będzie gotowy. Na koniec dodajemy pestki dyni. Doprawiamy solą czosnkową i solą zwykłą morską. Dolewamy śmietanę 30 procent. Mieszamy i podajemy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 05.10.2015 21:11
smaczne danie
Olga_SK 20.01.2014 13:32
Pysznie, no i jak zdrowo :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak