Risotto z dynią i kurczakiem

Risotto z dynią i kurczakiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż do risotta

    150-200 gram
  • dynia

    500 gram
  • czosnek

    1/2 główki
  • cebula

    1 sztuka (mała)
  • papryczka chili

    1 sztuka (mała)
  • filet z kurczaka

    250 gram
  • masło

    1/4 kostki
  • sól

  • pieprz

  • oliwa

  • bulion drobiowy

    1,2 z wołowiną
  • wino białe wytrawne

    1/2 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1.Przygotowujemy bulion drobiowo - wołowy. My akurat skorzystaliśmy z gotowej kostki. Bulion musi być podczas przygotowywania risotto cały czas gorący, więc po jego przygotowaniu zostawiamy go cały czas na ogniu w celu utrzymania temperatury.

2.Dynię kroimy w kostkę, wykładamy na blachę do pieczenia i wkładamy na 20 min do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (dynia powinna zrobić się miękka, ale nie może się rozpadać).

3.Kurczaka kroimy w kostkę, solimy, dodajemy pieprzu i posiekanej papryczki chilli i smażymy na oliwie.

4.Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek w cienki plasterki. Do średniej wielkości garnka wlewamy około 2 łyżek oliwy z oliwek i czekamy aż się rozgrzeje. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy przygotowaną cebulę oraz czosnek i podsmażamy do zeszklenia. Następnie dodajemy ryż i cały czas mieszamy. Ryż przed zalaniem bulionem musi się chwilę podsmażyć (do momentu aż zacznie robić się szklisty).

5.Do ryżu dolewamy co jakiś czas chochlę bulionu i wino, mieszamy aż do momentu osiągnięcia oczekiwanej przez nas miękkość (najlepszy jest al dente). Wymaga to cierpliwości – na małym/średnim ogniu zajmuje to około 20-30 minut.

6.Jak ryż już będzie odpowiednio miękki dodajemy masło, kurczaka i dynię, następnie wszystkie składniki mieszamy. Dodajemy do smaku sól i pieprz.

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Megg

24.08.2013 21:50
wspaniałe :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat