risotto z drobiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż

    15 dag
  • drób

    25 dag
  • cebula

    1 sztuka
  • pieczarki

    50 g
  • tłuszcz

    troche
  • żółtko jajek

    1 sztuka
  • śmietana

    1/2 szkl
  • ser

    troche
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ugotować ryż według przepisu na opakowaniu.Cebulę i pieczarki oczyścić, posiekać, udusić, dodając pół łyżki tłuszczu, szczyptę soli i 4-5 łyżek wody (grzyby suszone wcześniej namoczyć i obgotować). mięso opłukać, pokrajać w drobną kostkę, posolić obrumienić na tłuszczu, dodać pół szklanki wody i dusić do miękkości. Śmietanę wymieszać z żółtkiem, posolić. Ryż, mięso i grzyby połączyć ze śmietaną, doprawić do smaku pieprzem i solą. Muszelki napełnić masą, z wierzchu posypać tartym serem. Muszelki ułożyć na blasze, zapiec w gorącym piekarniku (10-15 min.)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
marines27 10.01.2012 12:54
mniam, pychota
marines27 10.01.2012 12:54
mniam, pychota
marines27 10.01.2012 12:54
mniam, pychota
marines27 10.01.2012 12:54
mniam, pychota
marines27 10.01.2012 12:54
mniam, pychota
gottrina 28.11.2011 12:34
lubie takie risotto

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat