Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto z boczkiem, pieczarkami i groszkiem

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 200 g
cebula czerwona 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
boczek wędzony 250 g
pieczarki 150 g
wywar warzywny 1 litr
natka pietruszki 1 łyżka posiekanej
groszek konserwowy 1/2 puszki
kwaśna śmietana 18% 2 łyżki
olej 2 łyżki
sól i pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto z boczkiem, pieczarkami i groszkiem

Kroki postępowania

1
Boczek kroimy w kostkę i przesmażamy na rozgrzanym oleju.
Krok 1 - Risotto z boczkiem, pieczarkami i groszkiem foto
2
Gdy będzie rumiany dodajemy pokrojoną w pół plastry cebulę i posiekany czosnek. Smażymy razem ok. 3 minuty.
Krok 2 - Risotto z boczkiem, pieczarkami i groszkiem foto
3
Dodajemy ryż i smażymy do czasu, aż będzie szklisty.

Następnie dolewamy po trochu wywaru i mieszamy, aż ryż pochłonie 3/4 litra.
Krok 3 - Risotto z boczkiem, pieczarkami i groszkiem foto
4
Dolewając ostatnią porcję wywaru dodajemy również pokrojone w plastry pieczarki i całość mieszamy, aż będą miękkie.
Krok 4 - Risotto z boczkiem, pieczarkami i groszkiem foto
5
Na koniec danie mieszamy z groszkiem, śmietaną i natką pietruszki oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krok 5 - Risotto z boczkiem, pieczarkami i groszkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia56 26.11.2016 11:00
smaczne jedzonko;)
halina17 25.11.2016 18:37
Dobre danie , lubię :)
Babeczka35 25.11.2016 07:39
Bardzo smacznie.
Edith85 25.11.2016 06:11
Smaczne danie
ilka01 25.11.2016 00:57
pyszne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak