Risotto z bekonem i pieczarkami Marcina Budynka

Risotto z bekonem i pieczarkami Marcina Budynka

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • bekon

    80 g
  • cebula

    0.5 szt
  • wino białe

    80 ml
  • pieczarki

    100 g
  • olej roślinny

    40 ml
  • parmezan

    40 g
  • masło

    50 g
  • rosół z kurczaka

    1 l
  • ryż do risotto

    250 g
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Risotto z bekonem i pieczarkami Marcina Budynka

1. Cebule szklimy na oleju, dodajemy pocięty w kostkę bekon i po 3 minutach wsypujemy ryż. Smażymy ryż ok. 2 minuty i podlewamy winem.
2. Następnie dolewamy bulion partiami, sukcesywnie, aż ryż wchłonie płyn.
3. Na drugiej patelni smażymy pieczarki i przekładamy do naszego risotta.
4. Pod koniec gotowania dokładamy masło i parmezan, dokładnie mieszając.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

mala2021 04.11.2012 11:44
świetny pomysł na obiad
Botwinka 17.10.2012 09:24
pyszota
as28 13.10.2012 20:09
mniam
as28 13.10.2012 20:09
mniam
as28 13.10.2012 20:08
mniam
Monika-twin 10.10.2012 06:35
no topomysl na dzis obiad-pycha
smakowita 05.10.2012 20:36
bardzo smaczne
Adamorek 19.09.2012 09:53
ale smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat