Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
ryż do risotto
120 g -
masło
20 g -
cukier
1 plaska lyzka -
mleko kokosowe
2/3 puszki -
mleko 2%
0,5 szklanki -
ananas z puszki
5 plastrów -
wiórki kokosowe
do dekoracji
Sposób przygotowania
Kroki postępowania


Następnie dodać zwykłe mleko, cukier i część mleka kokosowego. Dusić aż ryż wchłonie płyn. Dolewać wtedy mleka, dusić dalej, czynność powtarzać aż ryż będzie miękki.

Ananasy z puszki wyjąć, lekko osączyć z zalewy, pokroić w kawałki.
Większość wrzucić do risotto, zostawiając kawałeczki do dekoracji. Wymieszać. Zdjąć deser z ognia.
Nałożyć do pucharków, udekorować ananasem i wiórkami kokosowymi. Podawać w zależności od upodobać, na ciepło lub zimno
Komentarze (6)
Nie masz konta? Zarejestruj się