Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto cytrynowe

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ryż arborio 125 gram
oliwa 2 łyżki
wino białe wytrawne 3/4 szklanki
bulion warzywny 300 ml
skórka z cytryny 1 sztuka
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
rukola 1 garść
szalotka 1 sztuka
żółtko jajek 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto cytrynowe

Szalotkę pokrój w kostkę, rozgrzej oliwę i zacznij szklić, dodaj ryż i chwilę smaż na patelni, wlej wino i odparuj. Dodaj bulion zamieszaj i pozostaw do wchłonięcia na ok 20 minut. Jeśli za bardzo wchłonie wodę, dolej jeszcze bulionu lub wody. Kiedy będzie miękki ryz dodaj skórkę z cytryny, dodaj żółtka i szybko wymieszaj aby stało się kremowe w konsystencji. Można dodać parmezan. Dopraw pieprzem. Podawaj z kurczakiem, rybą lub z cukinią.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiktoria29 03.04.2017 21:19
zjadłabym....
Ola1984 03.04.2017 16:02
Uwielbiam risotto :) Pysznie wygląda :)
benka 03.04.2017 11:32
Apetycznie wygląda, też bym spróbowała :)
Konczi 03.04.2017 11:04
pysznie wygląda :)
Mniam 03.04.2017 10:47
Z chęcią bym spróbowała :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak