Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto brukselkowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

brukselek 20-30 dag
cebuli dużej 2 szt
sok z cytryny
wędzonego boczku 25 dag
masła 10 dag
natki pietruszki posiekanej 1-2 łyżki
sera startego 4-8 łyżki
sól
pieprz
warzywnego rosołu z kostki 1,5 L
ryż 40 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto brukselkowe

Oczyścić brukselkę, pokropić sokiem z cytryny, wrzucić do rosołu z kostki i gotować około 20 min. W tym czasie obrumienić na łyżce masła drobno pokrojony w kostkę boczek i posiekaną cebulę. Dodać odcedzoną brukselkę, posolić, popieprzyć, a po 10 minutach wyjąć brukselkę i wsypać ryż, a gdy wchłonie on tłuszcz i stanie się przezroczysty, dolewać powoli rosół z kostki. Na koniec dodać natkę, masło i starty ser, wymieszać i pozostawić pod przykryciem przez 2-3 minuty. Przybrać gotowaną brukselką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SmacznaPyza 11.03.2013 17:50
na ile porcji są te ilości składników ?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak