Rillettes z kaczki

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kaczka

    1 tłusta
  • Majeranek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • tymianek

    1/2 łyżeczki
  • Owoc jałowca cały Prymat

    2 szt.
  • sól do smaku

  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
  • smalec

    20 dag
  • wino białe wytrawne

    100 ml
  • woda

    100 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Rillettes z kaczki foto
W przeddzień kaczkę dokładnie umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Ułożyć na dużej desce – najlepiej plastikowej. Ostrym nożem najlepiej do filetowania odciąć kuper i bezmięsne końcówki skrzydełek – wyrzucić. Naciąć skórę wzdłuż piersi – od szyi do samego końca. Delikatnie i ostrożnie – aby nie uszkodzić – oderwać ją od mięsa, pomagając sobie w razie potrzeby nożem. Odciąć piersi od kości i przełożyć do dużej szklanej miski. Systematycznie dodawać każdy nowy kawałek mięsa. Odciąć udka od korpusu – wyjmując je ze skóry. Ta powinna pozostać w całości. W ten sam sposób potraktować skrzydełka, wyjmując jedynie z luźnej skóry. Odciąć korpus od szyi, szyję oczyścić ze skóry, gruczołów i żył. Przy okazji – systematycznie – oczyszczać z nich mięso i kości zachowując jedynie odkrojony tłuszcz. Kolejność odcinanych rzeczy zależy od naszej tylko wygody – chodzi o to, aby jak najmniej naruszyć skórę (najlepiej wcale). Wszystkie kawałki kości pozostawić.
Krok 2 - Rillettes z kaczki foto
Wymieszać w miseczce majeranek, tymianek (można użyć świeżego), posiekany drobno jałowiec, sól - licząc około 1 łyżeczkę soli na 1 kg mięsa - i pieprz. Oprószyć mięso i mocno wetrzeć.
Krok 3 - Rillettes z kaczki foto
Ułożyć ciasno z powrotem w misce razem z wykrojonym tłuszczem i kościami, przykryć dokładnie skórą - stroną wewnętrzną do dołu - i wsadzić na noc do lodówki.
Krok 4 - Rillettes z kaczki foto
Na drugi dzień obrać i grubo pokroić cebulę.
Krok 5 - Rillettes z kaczki foto
Wyjąć mięso z lodówki i przełożyć do ciężkiego rondla z grubym dnem starając się na spodzie ułożyć tłuszcz, kości szyję i skrzydełka, po czym udka i piersi. Dodać pokrojony na duże kawałki smalec, wlać wino i wodę.
Krok 6 - Rillettes z kaczki foto
Przykryć ponownie bardzo dokładnie skórą – wciąż stroną wewnętrzną do dołu – i dusić 2 godziny pod szczelnym przykryciem. W momencie braku skóry w całości (gdy się ma do czynienia już z pokrojoną kaczką na przykład – zdjąć z niej skórę tak czy tak i rozłożyć na mięsie) wyciąć okrągły arkusz pergaminu nieco większy od średnicy rondla i przykryć nim całość układając tak, aby brzegi papieru podniesione były do góry na brzegach rondla. I oczywiście przykryć pokrywką. W rondlu powinno być jak najmniej miejsca do odparowania.
Krok 7 - Rillettes z kaczki foto
Po tym czasie usunąć skórę i wyrzucić (ewentualnie pergamin). Przykryć i dusić jeszcze 1,5 godziny.
Krok 8 - Rillettes z kaczki foto
Mięso będzie samo odchodziło od kości. Wyjąć je i rozdrobnić widelcem, usuwając przy okazji wszystkie kości i kosteczki. Będzie miało to znaczenie przy obieraniu skrzydełek i szyjki.
Krok 9 - Rillettes z kaczki foto
Rozdrobnione mięso wrzucić z powrotem do rondla i zebranego w nim tłuszczu,
Krok 10 - Rillettes z kaczki foto
Dobrze wymieszać, spróbować i ewentualnie doprawić.
Krok 11 - Rillettes z kaczki foto
Przełożyć do miseczek szklanych lub ceramicznych, przykryć arkuszem folii spożywczej i wsadzić do lodówki.
Krok 12 - Rillettes z kaczki foto
Po całkowitym stężeniu smarować ulubione pieczywo.
borgia
Zamiast smalcu najlepiej wykorzystać wytopionego tłuszczu z kaczki lub gęsi. Przy obróbce kaczki zachować cały tłuszcz i wszystkie grube kości. Ostrożnie zdejmować skórę - najlepiej aby pozostała nieuszkodzona w całym kawałku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
DorotaZ 26.02.2015 20:10
To musi być pysszne:)
Bernadeta1 26.02.2015 16:41
Jakie tu pyszności u Ciebie
idealme 26.02.2015 15:48
bardzo smaczne!
Ewa104 26.02.2015 15:29
Mniam,wygląda bardzo smacznie.Już czuję ten smak.Pycha!
Renata9 26.02.2015 15:24
Smaczne mięsko do chlebka :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat